Google Translate

Недеља Департмана за немачки језик и књижевност

Најаве  ::  уторак, 09.03.2021.  ::   Галеријa  ::   Прилози

Департман за немачки језик и књижевност организује у периоду од 15. до 21. марта 2021. године Недељу Департмана, која ће се реализовати виртуелним путем. Позивамо вас да нам се придружите у активностима и да се ближе упознате с немачким језиком и културом, а уједно и с најмлађим департманом на Филозофском факултету у Нишу.

ПРОГРАМ АКТИВНОСТИ

 

Понедељак, 15. 3. 2021. године – објављивање резултата наградног књижевног и видео конкурса Mein Vorbild – zum 100. Geburtstag von Sophie Scholl (Филоблог и друштвене мреже)

Имаћете прилику да прочитате и/или одгледате најбоље радове на немачком језику на тему младалачких узора. У години када се обележава стогодишњица од рођења Софи Шол, немачке студенткиње која се усудила да се супротстави националсоцијалистичком режиму по цену сопственог живота, и даље је од пресудне важности неговати критички став и жељу да се на позитиван начин допринесе својој заједници, али и запитати се шта нас мотивише да се угледамо на одређене људе.

 

Среда, 17. 3. 2021. године – објављивање резултата фото-конкурса за средњошколце и студенте (друштвене мреже)

Моћи ћете да погледате радове пристигле на фото-конкурс (1) за ученике 4. разреда средњих школа у Србији на тему Wie lerne ich Deutsch и (2) за студенте германистике Филозофског факултета у Нишу на тему Meine Fakultät und ich – das Wir-Gefühl in Bildern. Ученици ће приказати кроз фото-репортажу уз пропратни текст на немачком језику индивидуалне стилове учења језика, а студенти академски дух заједништва и свој доживљај Филозофског факултета у години јубилеја. Пропозиције се налазе у прилогу, а сва питања и пријаве упутити на: .

 

Петак, 19. 3. 2021. год. у 13 часова – предавање Употреба онлајн материјала за учење немачког језика (Google Meet)

На предавању ћете сазнати како пронаћи адекватне материјале и изворе за учење немачког језика на интернету, по којим критеријумима одредити квалитет и извршити одабир материјала за различите нивое знања, како тестирати своје знање, како усвојити лексику и који су најбољи онлајн речници, како увежбати граматику и развити пасивне и активне вештине. Предавање ће одржати стручњаци за област германистичке лингвистике и методике доц. др Марина Ђукић Мирзајанц, доц. др Николета Момчиловић и Невенка Јанковић, а обавезна је пријава на: .

 

Недеља, 21. 3. 2021. год. у 12 часова – радионица на немачком језику Poetry-Slam за средњошколце и студенте (Google Meet)

На Светски дан поезије укључите се у онлајн радионицу у оквиру које ће се обрадити шта је то Slam Poetry и како написати самостално краћу песму на немачком језику. На крају радионице биће уприличено мини-такмичење у извођењу песама које су саставили средњошколци и студенти, а најбоља (према гласовима публике) добиће симболичну награду. Радионицу воде сараднице на Департману Невенка Јанковић и Бранка Огњановић. Пријаве слати на: .