Google Translate

Почео са радом Студентски дебатни клуб: Студенти дебатовали о загађењу ваздуха

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 02.03.2020.  ::   Галеријa

Последњу среду у фебруару је на Филозофском факултету обележила прва Презентациона дебата Студентског дебатног клуба. Пред стотинак студената, професора и Нишлија овај клуб је и свечано отворен.

Два супарничка тима, састављена од студената нишког и београдског Универзитета, сучељавала су мишљења на тему “Увести строже мере против загађења ваздуха”.

Догађај су отворили председница Студентског дебатног клуба, Александра Пешић, студенткиња Филозофског факултета, студент београдског Правног факултета Новак Челебић, покретач идеје, као и управник департмана за Комуникологију и новинарство, проф. др Иван Цветановић. Он је истакао значај дебате, како за студенте и младе људе, тако и за демократско друштво уопште.

Након тога, уследила је прва дебата у организацији овог клуба. Афирмативни тим тврдио је да су строже мере против загађења ваздуха неопходне, и да то подразумева забрану Еуро 3 мотора у Србији, опорезивање великих загађивача у индустрији, увођење бесплатног јавног превоза и давање субвенција за електронска возила. Томе се негативни тим противио, сматрајући да је немогуће забранити чак 80 процената аутомобила у нашој земљи и да са тренутним капацитетима, јавни превоз не може бити бесплатан због потенцијалног преоптерећења. Афирмативни тим је ипак однео победу, а разлог томе били су боље изграђени аргументи. Прилику да искаже свој глас у одлуци имала је и публика, која је могла да гласа за тим који ју је боље убедио.

Афирмативни тим чинили су: Душан Здравковић (Правни факултет, Ниш), Александра Пешић (Филозофски факултет, Ниш) и Милица Стевановић (Економски факултет, Ниш), док су се увођењу строжих мера противили у негативном тиму: Соња Мијалковић (Филозофски факултет, Ниш), Новак Челебић (Правни факултет, Београд) и Мирослав Мицић (Правни факултет, Ниш).

Судије, Душан Алексић и Невен Обрадовић, асистенти на Филозофском факултету, су такође истакли значај ангажовања студената у оваквим говорничким подухватима:

“Као млади људи и академски грађани, морате се укључивати у дебату, јер демократију бране грађани. Студенти се са својим дипломама квалификују као неко ко треба да одлучује о овом друштву, треба да будете глас те демократије” рекао је Невен Обрадовић, асистент на департману за Новинарство.

Новак Челебић, један од оснивача Студентског дебатног клуба, најавио је да ће теме о којима ће студенти дебатовати у будућим јавним дебатама бити разноврсне. Позивајући се на своје искуство у дебатним турнирима, истакао је значај ове вештине. 

“Дебата је корисна зато што даје прилику студентима да преиспитују своје ставове, некада их и промене кроз дебату, или их учврсте, знајући аргументе обе стране.”

Нишки студенти показали су велико интересовање за чланство у овом клубу, а радионице ће почети већ од следећег четвртка, од 19 сати, у учионици А23 на Филозофском факултету.

Више о Студентском дебатном клубу можете прочитати овде, а томе како је текао пут од идеје до реализације читајте на нашем блогу.