Google Translate

Огромна заинтересованост за Недељу Србистике

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 16.12.2019.  ::   Галеријa

У периоду од 9. до 13. децембра Департман за српски језик и Департман за српску и компаративну књижевност успешно су организовали Недељу Србистике, уз активност својих мотивисаних и креативних студената.

Недељу Србистике отворила је доц. др Јелена Јовановић, управник Департмана за српску и компаративну књижевност. Премијерно је пуштен документарни филм о проф. др Јордани Марковић, уваженом дијалектологу и редовном професору са Департмана за српски језик, сада у пензији, при чему су документарни филм осмислили, снимили и монтирали студенти друге године Србистике Гања Николић и Давид Петровић. Истог дана одржана је дебата о дијалектима под менторством доц. др Татјане Трајковић, у којој су учествовали студенти друге и треће године Србистике.

Интерактивно такмичење из области српског језика и књижевности, друго овакво такмичење, окупило је око стотину ученика средњих школа из целе Србије, што је за сада рекордан број. Детаљније информације можете прочитати на сајту Факултета.

Трибина о електронској књижевности, одржана у нишкој Гимназији „Светозар Марковић” у сарадњи са професорима ове гимназије, те професорима и ученицима из нишке Гимназије „Бора Станковић” ‒ заинтересовала је многобројне средњошколце. На трибини су о књижевности на интернету и електронским часописима говорили доц. др Снежана Божић и мср Александар Новаковић, затим су говорили мср Христина Аксентијевић и представници Уредништва студентског електронског часописа „Без лимита”, а аутори су прочитали своје стихове и краће прозне текстове објављене управо у часопису „Без лимита”. На крају су ученици нишке Гимназије „Бора Станковић” промовисали свој  часопис „Борополитен”, што је такође пример сарадње србистичких департмана Филозофског факултета у Нишу и нишких гимназија.

Крај Недеље Србистике обележила је представа по мотивима „Новеле од Станца” Марина Држића, коју су извели и нашем говорном подручју прилагодили студенти друге године Србистике, под менторством Јелене Младеновић и Христине Аксентијевић. Представа је одушевила многобројну и разноврсну публику, што је најбоље показао и громогласан аплауз целог амфитеатра.

Делић атмосфере преносимо фотографијама.