Google Translate

Савиндан обележен свечаном академијом

Факултетска дешавања  ::  уторак, 29.01.2019.  ::   Галеријa

Филозофски факултет у Нишу и ове године обележио је дан највећег српског просветитеља свечаном академијом у његову част.

И овога пута свечану академију организовали су Департман за српски језик и Департман за српску и компаративну књижевност у сарадњи са управом Факултета, наставницима, сарадницима, студентима, представницима Српске православне цркве, Факултета уметности и других установа културе Града Ниша.

Академију је отворила деканица Филозофског факултета, проф. др Наталија Јовановић, која је, између осталог, подсетила на вредности за које се Свети Сава залагао, а које су постале темељ образовања и којима морамо тежити и данас.

По традицији, присутни су чули и беседе инспирисане првим српским архиепископом за које су ове године били задужени доц. др Кристина Митић са Департмана за српску и компаративну књижевност и глумац Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић.

Учесници у програму су, потом, кроз песму, гусле и беседе на тренутак вратили публику у време Растка Немањића, потоњег Светог Саве и период када је својим деловањем заувек задужио српски народ.

Светосавска академија била је прилика и да се уруче награде најуспешнијима на конкурсима Департмана за српски језик и књижевност и Департмана за српски језик.

Проф. др Драгиша Бојовић уручио је признања ученицима чији су радови на литерарном конкурсу оцењени као најбољи. Награду за најбољи мастер рад уручила је доц. др Јелена Јовановић. док су доц. др Снежана Божић и проф. др Марија Јовановић уручиле признања наставницама за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвено-хуманистичких наука.

Гости академије били су сагласни да је и овогодишњи програм био на високом уметничком нивоу који је допринео томе да се присутни на јединствен начин повежу са идејама и мисијом Светог Саве.