Google Translate

Успешно завршен научни скуп "Језик, књижевност, теорија"

Факултетска дешавања  ::  субота, 12.05.2018.  ::   Галеријa

Научни скуп Језик, књижевност, теорија одржан је 27. и 28. априла 2018. године на Филозофском факултету. Скуп представља дванаесто издање у низу научних скупова које Департман за англистику и Филозофски факултет успешно организују од 2007. године, са тематиком посвећеном проучавању језика и књижевности са различитим тематским фокусима (политика, глобализација, идентитет, комуникација, вредности, промене, маргинализација, дискурс, значење, време, простор).

Овогодишња конференција окупила је преко 100 излагача из наше земље и осам страних земаља, који су теоријским питањима и проблемима приступили из најразличитијих углова како лингвистике и науке о књижевности, тако и сродних и блиских научних дисциплина.

Пленарни излагачи на скупу Језик, књижевност, теорија били су проф. др Роберта Пјаца са Универзитета у Сасексу (са излагањем под називом „Exploring the place-identity of individuals in liminality: A case study of a London squatter“) и проф. др Рајна Драгићевић са Филолошког факултета у Београду (са излагањем „Корпусна лексикологија као нови правац савремене семантике“). Као и сваке године, скуп је имао неколико паралелних сесија на српском или енглеском језику. Већину сесија пратила је и врло конструктивна дискусија, која ће сигурно дати повода за нове радове и сарадњу.

На затварању конференције најављено је и издавање зборника радова са скупа Језик, књижевност, теорија за 2019. годину, док је као централна тема наредног скупа одређен контекст, тако да се одмах почело са припремама за скуп Језик, књижевност, контекст.