Google Translate

Одржана трибина о медијским слободама

Факултетска дешавања  ::  субота, 12.05.2018.  ::   Галеријa

Департман за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу организовао је трибину на тему медијских слобода. Трибину је иницирао управник Департмана проф. др Зоран Јовановић, а гости су били бивши уредник Новина Врањских Вукашин Обрадовић и уредник онлајн портала Јужне вести Предраг Благојевић.

Они су публици, стастављеној углавном од студената новинарства и комуникологије, пренели део свог професионалног искуства и говорили о изазовима и недаћама са којима се новинари свакодневно сусрећу у, како су навели, непријатељској атмосфери према медијима коју креира систем. Извештаји "Репортера без граница" и других међународних агенција показују да је слобода медија у Србији у константом паду, што су гости оценили као алармантно. Додају да је опасно то што се новинари данас деле на подобне и неподобне и што се стигматизују они који имају критички однос према власти, па се самим тим и безбедност новинара доводи у питање.

Вукашин Обрадовић, бивши уредник Новина Врањских које су угашене због политичких и економских притисака истакао је да је један од највећих проблема тај што никада нисмо имали политичку елиту која ће увидети важност и значај медија за демократски процес и да не постоји свест о томе да су медији четврти стуб демократије.

Предраг Благојевић додаје да је лоше стање у медијима итекако видљиво на локалном нивоу где је, каже, мало новинара који имају критички приступ и који извештавају у складу са домаћим и међународним кодексима, док је већина медија економски и политички везана за владајуће структуре од којих добијају новац како би глорификовали рад општинских и градских власти.

Због тога, закључују говорници, млади људи који улазе у свет новинарства, морају да имају свест о томе да је то јако лепо занимање, али и занимање које носи бројне изазове и опасности.