Google Translate

Савиндан обележен на Филозофском факултету

Факултетска дешавања  ::  субота, 27.01.2018.  ::   Галеријa

Филозофски факултет у Нишу и ов године обележио је Дан Светог Саве, овога пута у оквиру прославе јубилеја 30 година студија националне филологије.

Свечаној академији присуствовао је велики број гостију, међу којима су били представници Универзитета у Нишу, на челу са ректором проф. др Драганом Антићем, председник Матице српске проф. др Драган Станић, представници Цркве, на челу са Његовим преоствештенством владиком нишким господином Арсенијем, председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић, декани, професори, директори основних и средњих школа, представници угледних градских установа, ученици и студенти.

Програм је отворио филм о прошлогодишњој Светосавској академији праћен интонирањем Химне Светом Сави, након чега су уследили говори деканице Филозофског факултета проф. др Наталије Јовановић, ректора Универзитета у Нишу проф. др Драгана Антића и председника Матице српске проф. др Драгана Станића који су подсетили на идеје и идеале највећег српског просветитеља и истакли да су то вредности на којима треба да се заснива целокупни образовни систем.

Домаћин славе ове године била је проф. др Слађана Ристић Горгиев, редовни професор на Департману за филозофију Филозофског факултета, која је за ову прилику припремила пригодну и инспиративну беседу.

За уметнички део програма били су задужени студенти, наставници и сарадници бројних факултета Универзитета у Нишу.

У рециталу посвећеном Пресветој Богородици Тројеручици учествовали су:

Миљана Анђелковић, Мирјана Митровић, Јована Петковић, Анђела Јовановић, студенткиње Србистике

Наталија Пејчев, Драгана Лазаревић, Јована Јанковић, Јована Митић, Тијана Тодоровић, Марија Миленковић, Сања Станковић, студенткиње Србистике и чланице Трупе к. б

Никола Лазић, Никола Јовановић, Александар Митић, Трајан Бундра, појци Богословије Свети Ћирило и Методије под руководством оца Стефана Цинцаревића

Дарко Ковачевић, Медицински факултет

Милош Павловић, Правни факултет

Кристина Крсмановић, Анђела Крстић, Даница Илић, Валентина Станојевић, квартет флаута из класе проф. др Анђеле Братић, Факултет уметности

Дејана Радановић, хармоника из класе доц. др Николе Пековића, Факултет уметности

Свечана академија завршена је доделом вредних награда - за најбољи мастер рад из области српске и компаративне књижевности, као и за најбоље литерарне радове средњошколаца оји су пристигли на конкурс Департмана за српску и компаративну књижевност. 

Награду за најбољи мастер рад добила је Соња Ђорић и то за рад ''Фантастично у делу Илије Вукићевића'' (ментор: проф. др Горан Максимовић).

Прву награду за најбољи писани састав ученика средњих школа добио је Немања Кутлешић, ученик Гимназије ''Светозар Марковић'' у Нишу. Друга награда припала је Павлу Зељићу, ученику Гимназије ''Вук Караџић'' у Лозници, а две треће награде су додељене Лазару Букумировићу, ученику Прве крагујевачке гимназије и Елени Стоиљковић, ученици Гимназије ''Светозар Марковић'' у Нишу.

Програм уредили и водили: Стеван Марковић, студент Комуникологије и др Кристина Митић, доцент на Департману за српску и компаративну књижевност, уз консултативну помоћ Биљане Стевановић, вишег стручног сарадника за информисање и протокол у Ректорату и МА Нине Судимац, асистента са Депармана за српски језик.