Google Translate

Одржан традиционални међународни научни скуп „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима“

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 16.10.2017.  ::   Галеријa

На Филозофском факултету у Нишу, 13–15.октобра, одржан је четврти међународни научни скуп као резултат сарадње наше институције са Филолошким, историјским и теолошким факултетом Западног универзитета у Темишвару и Савезом Срба у Румунији.

За учешће на скупу било је заинтересовано више од 40 учесника из Србије, Румуније и Бугарске. Након поздравне речи проф. др Наталије Јовановић, деканице Филозофског факултета у Нишу и проф. др Вали Чеје, продеканице Филолошког, историјског и теолошког факултета у Темишвару, присутнима су се обратили једни од иницијатора вишегодишње сарадње између поменутих институција, др Михај Радан, професор на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног Универзитета у Темишвару и Огњан Крстић, представник Савеза Срба у Румунији.

У оквиру официјелног дела скупа промовисан је и трећи број часописа Исходишта. Научне радове публиковане у овом броју часописа, публици су представиле доц. др Миљана Радмила Ускату, проф. др Марина Јањић и доц. др Данијела Костадиновић. Након тога, уследила је пленарна седница на којој су предавања одржали проф. др Горан Максимовић, проф. др Радоје Симић и проф. др Михај Радан. У двема секцијама реферате су, осим учесника из поменутих универзитетских центара, саопштили и представници Филозофског факултета у Новом Саду, Балканолошког института САНУ и Института за српски језик у Београду и Српске епархије у Темишвару. Поред инспиративних радова из области српског и румунског језика, етнолингвистике, етнологије, књижевности, историје и религије, учесници и слушаоци били су у прилици да погледају и оригиналне пергаменте из фонда Карашевског архива.