Google Translate

Одржан научни скуп Традиција, модернизација и идентитети VIII

Факултетска дешавања  ::  уторак, 13.06.2017.  ::   Галеријa

У петак, 9. јуна 2017. године, на Филозофском факултету у Нишу одржан је научни скуп Традиција, модернизација и идентитети VIII: Анализа резултата истраживања у области традиције и модернизације идентитета на Балкану. Скуп је организовао Центар за социолошка истраживања као део реализације пројекта 179074 који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја. На скупу је изложено 16 саопштења научника из Новог Сада, Београда, Ниша, Великог Трнова и Софије.
У оквиру скупа одржана је промоција издања Филозофског факултета у Нишу. Представљена су три зборника радова из библиотеке Теме, личности посвећена истакнутим професорима Филозофског факултета у Нишу. Зборник Прометејска социологија у стваралаштву Љубише Митровића представила је Драгана Захаријевски, зборник Проф. др Данило Ж. Марковић и савремена српска социологија представио је Љубиша Митровић, а о књизи Историја идеја и промишљање савременог света: зборник радова посвећен Љубинку Милосављевићу говорио је Вјекослав Бутиган.
Социолошки клуб организовао је промоцију књиге Социолошки темати: о раду, образовању и култури Божа Милошевића, редовног професора Филозофског факултета у Новом Саду у пензији. О књизи су говорили Љубиша Митровић, Гордана Стојић и аутор.
У суботу, 10. јуна, одржан је Округли сто посвећен раду и стваралаштву проф. др Милорада Божића. Милорад Божић је био професор Правног факултета у Нишу који је више од две деценије успешно сарађивао са Филозофским факултетом у Нишу: учествовао је у реализацији неколико научно-истраживачких пројеката, уређивао серију зборника Балкан у процесу евроинтеграције и неколико година предавао предмет Економија. Учесници Округлог стола изложили су анализе његовог научног доприноса у области економске политике, оцене друштвеног ангажовања, сећања о личности проф. Божића и сарадњи са њим, као и ауторске прилоге инспирисане његовим стваралаштвом.