Google Translate

Одржана трибина "Ђуро Шушњић - песник свог позива"

Факултетска дешавања  ::  четвртак, 01.06.2017.  ::   Галеријa

Један од најзначајнијих интелектуалаца и, како би његови бивши студенти рекли, највећи живи социолог проф. др Ђуро Шушњић био је гост трибине "Ђуро Шушњић - песник свог позива" која је организована на Филозофском факултету.

Трибина је организована на иницијативу бивших студената професора Шушњића, данас редовних професора - Зорана Јовановића, Ђокице Јовановића, Драгана Жунића и Драгољуба Ђорђевића који су се присетили студентских дана и значајног утицаја на њихове животе и каријере. Како су истакли, Шушњић им је, пре свега, био пријатељ кога нису звали "професоре", већ "Ђуро". И данас памте изузетно занимљива предавања тадашњег професора на Катедри за социологију Филозофског факултета у Нишу која су неретко трајала дуже од предвиђеног времена, као и дискусије које су се водиле по становима студената, али и самог професора. То су, истичу, лекције које остајуупамћене заувек и додају да себе сматрају великим срећницима јер су имали ту привилегију да им предаје Ђуро Шушњић.

Професор Шушњић се радо присетио тих дана истакавши да су за њега студенти духовна деца. Социологија је, каже, за њега више од професије. То је живот и због тога се одувек трудио да љубав према овој науци пренесе и на своје студенте. Социологија му је, додаје, помогла да боље разуме људе, јер људи често гледају само појавне ствари, а не виде суштини. За себе каже да никада није био само научник и да се увек трудио да његови текстови буду уметнички обојени, јер је уметност та која храни дух и душу. Склоност према уметности показао је и кроз цитате Бранка Миљковића и Ива Андрића, а посебно му се допао назив трибине. Како истиче, драго му је што су студенти у њему препознали песника свог позива, јер без њих он то не био.