Google Translate

Студенти из Алабаме гости Филозофског факултета у Нишу

Студијске посете и размене  ::  субота, 20.05.2017.  ::   Галеријa

Студенти са Универзитета у Алабами по четврти пут посетили су Ниш у оквиру пројекта The Serbia Fellowship Experience који се организује у сарадњи са Филозофским факултетом из Ниша. 

Током једнонедељног боравка имали су прилике да се упознају са образовним системом, културом, историјом и начином живота у три српска града - Београду, Нишу и Блацу. С обзиром на то да је реч о студентском пројекту, ово је била прилика и да се размене искуства и договоре неке будуће сарадње између младих у две земље.

Проф. др Татјана Пауновић са Департмана за англистику истиче да је овај пројекат значајан не само због тога што се студенти повезују на академском нивоу, већ и због тога што им пружа могућност да боље упознају једни друге, да упознају културу и обичаје и да стекну нове пријатеље са другог краја света.

Једна од активности била је и презентација социјалних покрета и анализа председничких избора у обе земље како би се кроз директна искуства установиле сличности и разлике два система. Презентација је изазвала велико интересовање, а присутне је поздравила управница Департмана за англистику проф. др Милица Живковић која је истакла да јој је драго што су ове студијске посете већ постале традиција, јер је добробит вишеструка.

Стални члан америчког тима и увек радо виђен гост у Нишу јесте професорка Мери Мирс која је подсетила да је радо прихватила предлог студената 2013. године да дође у Србију, да су јој искуства више него позитивна и да се увек радо враћа. Иако, како каже, на растанку увек има суза сазнање да ће се вратити у Ниш са својим студентима враћа јој осмех на лице.