Google Translate

Уредници НИН-а о изазовима новинарске професије данас

Вести  ::  понедељак, 27.03.2017.  ::   Галеријa

У мору таблоидних медија и баналних садржаја чини се да су се изгубили принципи на којима се заснива новинарска професија. Међутим, да то није тако показали су уредници угледног недељника НИН, Милан Ћулибрк и Весна Малишић, који су говорили на трибини „НИН у Нишу“ на Филозофском факултету у организацији Департмана за комуникологију и новинарство и Центра за медијска истраживања.

Ова трибина изазвала је велико интересовање, пре свега студената новинарства и комуникологије, које је највише интересовало на који начин НИН успева да задржи високе професионалне стандарде у данашње време.

И Ћулибрк и Малишић сагласни су да је данас тешко бити новинар и да је политички уплив у професију огроман. Због тога се, како кажу, новинари деле на подобне и неподобне, док оглашивачи страхују да се рекламирају у медијима које је владајућа партија означила као непријатељске. Ипак, додају, то не значи да новинар треба да одустане од својих принципа, али је за то потребна велика љубав према позиву и огромна упорност и истрајност. Данас новинар мора да научи како да буде и менаџер и пронађе начин да финансира свој рад, а начина, истичу, увек има. Тако, закључују, управо студенти који се школују за ову професију имају задатак да врате новинарство на прави пут.