Google Translate

Мартенице обележене на Филозофском факултету

Вести  ::  субота, 04.03.2017.  ::   Галеријa

Бугарски празник Мартенице, који наговештава долазак пролећа, традиционално је обележен на Филозофском факултету у Нишу.

Велики број гостију уживао је у програму инспирисаном бугарском културом, традицијом и чувеним празником. Студенти департмана за србистику и русистику који уче бугарски језик, али и ђаци основне школе „Стефан Немања“ представили су, кроз рецитал и песме, легенде о настанку мартеница и њихову симболику.

Мартеница је један од најлепших бугарских симбола, који се везује за долазак пролећа и Баба Марту – лик из бугарског фолклора. Мартенице се праве у различитим облицима од увртених белих и црвених вунених нити и украшавају кићанкама, чворићима и парицама. Бела вуна у мартеници наговештава дуг живот, а црвена – здравље и снагу. Јединствене су мартенице у облику Пижа и Пенде – мушког и женског начела. С временом, мартенице су добијале карактер уметничког дела претварајући се у леп и жељен поклон. Првог марта људи се њима ките за здравље, срећу, дуг живот и заштиту од зла. Мартеница се носи одређено време: када видимо птицу селицу – ласту или роду – скидамо мартеницу и закачимо је на процветало дрво уз жеље здраву и успешну годину.

Специјални гости вечери били су ректор Великотрновског универзитета „Св. Кирил и Методиј“ проф. др Христо Бонџолов и конзул Републике Бугарске у Нишу Едвин Сугарев. Господин Бонџолов је овом приликом донирао опрему Филозофском факултету захваљујући којој је оформљен први савремени кабинет за учење бугарског језика у Нишу који ће од користи бити и другим филолошким департманима. Приликом обиласка кабинета он је изјавио да је ово знак захвалности за дугогодишњу и успешну сарадњу између два универзитета и најавио још сличних активности у будућности. Деканица Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић се захвалила на опреми и обећала да ће се трудити да везе између две високошколске установе буду још чвршће. И господин Бонџолов и господин Сугарев кажу да су изузетно поносни на ову сарадњу, на везе између два народа и нагласили да, иако не говоре истим језиком, савршено се разумеју, јер говоре језиком пријатељства.

Вече посвећено мартеницама само је део Дана бугарске културе који се традиционално одржавају у Нишу током којих наши суграђани кроз овакве програме, изложбе и филмске пројекције могу да сазнају нешто више о комшијској земљи.