Google Translate

Такмичење поводом 100 година од Топличког устанка одржано на Филозофском факултету

Вести  ::  уторак, 28.02.2017.  ::   Галеријa

Поводом обележавања 100 година од Топличког устанка одржано је квиз такмичење ученика основних и средњих школа на тему значајног историјског јубилеја. Такмичење је организовало Удружење потомака ратника Србије 1912-1920. године како би се што већи број младих едуковао о овом догађају, а домаћин је био Филозофски факултет у Нишу.

Топлички устанак остао је упамћен као једини у Првом светском рату. Настао је као одговор на присилну бугаризацију српског становиништва и трајао је око месец дана. Знање о овом историјском догађају, који је посебно важан за југоисточну Србију, показали су ученици осам основних и седам средњих школа који су се, како кажу, сами пријавили како би на забаван начин што више научили о устанку.

Организатор такмичења наглашавају да је за њих примарни циљ очување успомена на оне који су се борили и дали живот за своју земљу, као и едукација младих о важним историјским догађајима и чињеницама.

Деканица Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић каже да је са задовољством прихватила идеју да Факултет буде домаћин и напоменула да ова високошколска установа, а пре свега департман за историју, инсистира на очувању историјских вредности и традиције.

Осим што су учешћем у квизу спојили лепо и корисно, најбољи тим је освојио таблет рачунар, док су и за остале финалисте обезбеђене вредне награде. Осим Филозофског факултета организацију такмичења подржала је и школска управа Нишавског управног округа.