Google Translate

Департман за комуникологију и новинарство обележио 20 година рада академијом, фестивалом и конференцијом

Вести  ::  петак, 31.05.2024.  ::   Галеријa

Департман за комуникологију и новинарство обележио је 20 година рада богатим програмом. Протекла недеља била је посвећена обележавању овог значајног јубилеја. Почетком недеље одржана је Свечана академија, на којој је приказан кратки филм о развоју Департмана “Првих двадесет”. Значајан тренутак овог јубилеја био је и прво живо укључење из нашег професионалног ТВ студија. 

У оквиру обележавања јубилеја, 29. и 30. маја на Филозофском факултету у Ниш одржан је и 9. Међународни фестивал студената новинарства „On the Record", организован од стране Департмана за комуникологију и новинарство уз подршку фондације Hanns-Seidel-Stiftung и OEBS-а.

На конкурс је пристигло око 70 студентских радова из Србије, Македоније, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Преко 30 студената из Тузле, Сарајева, Загреба, Штипа, Марибора, Београда, Новог Сада и Ниша имало је прилику да се такмичи у различитим категоријама, укључујући кратке видео и аудио форме, чланке и репортаже, као и истраживачке приче. Пријављене радове оцењивала је комисија састављена од три члана. Председник жирија Тахир Жустра, дипломирани новинар и репортер на националној телевизији Нова ТВ из Тузле (БиХ), Марина Стојадиновић, дипломирани политиколог - новинар Радио Београда Један и др Јасмина Миронски, ванредна професорка на Институту за комуникацијске студије у Скопљу, бирали су радове на основу квалитета и професионалних стандарда.

Grand Prix награду која се додељује за најбољу истраживачку причу у целини за све формате освојила је Ана Адамовић, студенткиња новинарства на Филозофском факултету у Нишу, за текст “Лутка у кревецу”.

Награђени:

КРАТКА ВИДЕО ФОРМА: 

  1. Високообразовани Украјинци у Хрватској - Како до посла?, Бранкица Ледински, Загреб
  2. Казнионица у Лепоглави - одрживи рехабилитацијски сустав, Нина Батинић, Загреб
  3. Нема граница, Марко Краљ, Загреб

КРАТКА АУДИО ФОРМА:

  1. Фемицид у Србији - Ниједна више, Вера Бојовић и Марија Благојевић, Београд
  2. Говорни Пикадо, Нађа Шолаја, Нови Сад
  3. СавреМан, Милица Николић и Александра Никодијевић, Нови Сад

ЧЛАНАК И РЕПОРТАЖА:

  1. Психијатријска болница: Д‌јеца спавају на мадрацима, особље пљуска и виче, а министарство игнорира апеле правобранитељице и Града Загреба, Маристела Баричевић и Ивана Паушић, Загреб
  2. Дјетињство 2.0, Ермина Салиховић, Тузла
  3. Лајконет, Cashback и myWorld– онлајн бизнис између мита и стварности, Јован Живковић, Ниш

ИСТРАЖИВАЧКЕ ПРИЧЕ:

  1. Далеко од дома, Матија Матковић, Загреб
  2. Поводни Мож, Жан Зафошник, Марибор
  3. Сама нисам могла преко зида, Жељана Ђајић, Бања Лука /// Културална траума Јасеновца и Старе Градишке, Анђела Бучић и Нина Чепо, Загреб

Фестивал је свечано отворен обраћањем др Клауса Физингера, регионалног директора Hanns-Seidel-Stiftung фондације за Југоисточну Европу. Након свечаног отварања, Александар Ашковић одржао је предавање на тему "Утицај платформе YouTube на стратегије дигиталног маркетинга и персоналног брендирања", пружајући увид у савремене трендове и праксе у овој области. 

У оквиру фестивала одржана је трибина под називом "Значај формалног и неформалног образовања новинара у контексту савремених изазова медијског извештавања". Учесници трибине били су истакнути стручњаци и професионалци из области новинарства и комуникологије: доц. др Невен Обрадовић, управник Департмана за комуникологију и новинарство, проф. др Зоран Јевтовић, редовни професор на Департману, Живојин Ракочевић, председник УНС-а, Тахир Жустра, новинар/репортер Нове ТВ, Марина Стојадиновић, уредник и аутор емисије "Доживети стоту" Радио Београда Један и проф. др Јасмина Миронски, новинарка и ванредна професорка на Институту за комуникацијске студије. Ова трибина пружила је драгоцене увиде у важност интеграције различитих облика образовања за развој компетентних и професионалних новинара.

Поред тога, за учеснике фестивала организован је културно-историјски обилазак Ниша који је водио Милан Виденовић, истраживач-сарадник Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу. Током обиласка, учесници су имали прилику да се упознају са богатом историјом и културним наслеђем Ниша,  што је омогућило учесницима да се опусте и боље упознају ван формалног окружења трибине.

У оквиру обележавања 20 година рада Департмана за комуникологију и новинарство одржана је и међународна научна конференција „Медији и изазови савременог друштва 2024“. Конференција је реализована у хибридним формату и окупила је више од 60 учесника из различитих крајева света, укључујући Србију, Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију, Бугарску, Румунију, Аустрију, Немачку, Француску, Италију, Шпанију, Белгију, Мароко и Сједињене Америчке Државе. 

Циљ конференције био је размена научних знања и искустава, са посебним фокусом на изазове са којима се медији и друштво суочавају у савременом дигиталном добу, а организована је уз подршку Министарства културе Републике Србије и ОСЦЕ-а. У оквиру конференције, снимљена је и специјална епизода ДКН подкаста, а гост је био учесник конференције, ванредни професор Антонио Момоц са Факултета за новинарство и комуникологију Универзитета у Букурешту.