Google Translate

Мастер академске студије превођења – нови студијски програм на Филозофском факултету

Вести  ::  четвртак, 21.07.2022.  ::   Прилози

Филозофски факултет у Нишу проширио је своју понуду студијских програма увођењем акредитованих Мастер академских студија превођења. Упис прве генерације студената очекује се октобра или новембра 2022. године а може се уписати до 15 кандидата.

Будуће студенте у првом семестру очекује један обавезан предмет и могућност да изаберу 4 од 12 понуђених изборних предмета у складу са својим интересовањима и областима које желе да усавршавају. Други семестар резервисан је за стручну праксу, истраживање за завршни рад, као и израду и одбрану мастер рада.

Будући студенти могу стећи знања и вештине за писмено превођење некњижевних текстова у области права, привреде, здравства, дипломатије, новинарства, науке и др.
као и за писмено превођење књижевних текстова.

Осим тога могу да се оспособе за усмено превођење за потребе правосуђа, привреде, здравства, дипломатије, медија, државне управе и др. и да прошире знања и вештине за
даље бављење науком у области примењене лингвистике. Након завршетка овог студијског програма, могуће је уписати докторске студије. Академски назив који студенти стичу након завршених једногодишњих студија (у обиму од 60 ЕСПБ) је мастер преводилац. Услови за упис на Мастер академске студије превођења су завршене основне академске студије из области енглеског, француског, руског или немачког језика (најмање Б2 ниво) у обиму четворогодишњих студија (240 ЕСПБ). Кандидати се рангирају према успеху оствареном на основним академским студијама.

У прилогу вести налази се распоред предмета по семестрима, као и спецификација свих предмета предвиђених овим студијским програмом.