Google Translate

Успешно реализован разноврстан програм Недеље Департмана за руски језик и књижевност и представљени нови планови

Факултетска дешавања  ::  среда, 01.06.2022.  ::   Галеријa

У оквиру Недеље Департмана за руски језик и књижевност одржано је низ манифестација, у којима су учествовали студенти Департмана, студенти Факултета уметности, представници Дома руске емиграције „A. И. Солжењицин“, Института руског језика „А. С. Пушкин“, као и гости из Руског дома и Амбасаде Руске Федерације.

Први део Недеље обележен је онлајн програмом „С днём рождения, любимая книга!“, у оквиру кога су поводом Дана словенске писмености студенти интерпретирали одломке из дела руске књижевности, која ове године обележавају јубилеј од године објављивања.

Промоција књижевних издања и културне делатности Дома руске емиграције „А. И. Солжењицина“, уручење вредног поклона факултету и предавање проф. др Елмире Афанасјеве са Института руског језика „А. С. Пушкин“ одржано је 30.5.2022. год. у присуству великог броја студената, чланова мреже наставника руског језика и гостију из Руског дома и Амбасаде Руске Федерације. Сарадница Дома руске емиграције „А. И. Солжењицин“, Татјана Иринархова, уручила је факултету око 300 вредних издања из руске књижевности, као и методичких приручника и уџбеника руског језика за разне нивое учења. Захваливши се на овом поклону, управник Департмана за руски језик и књижевност проф. др Велимир Илић најавио је отварање Центра за наставна средста, у чијем ће се фонду, поред ових нових издања, наћи још једна донација књига и уџбеника Фондације „Руски мир“, уз чију подршку ће се овај центар и основати. Отварање Центра планирано је до краја ове године, а осим студената потребне књиге моћи ће да позајмљују и настаници руског језика основних и средњих школа.

Последњи дан Недеље био је у знаку руске класичне музике. Композиције Глинке, Чајковског, Рахмањинова, Свиридова и других композитора интерпретирали су студенти Факултета уметности, а студенти Департмана за руски језик и књижевност казивали су стихове руских песника, писане за ове композиције, приредивши сви заједно прави ужитак присутним љубитељима класичне музике и руске књижевности. Након концерта уручене су награде победницима конкурса Департмана за руски језик и књижевност, у оквиру кога су ученици средњих школа писали есеје на тему: „Что делает русскую литературу великой?“