Google Translate

УЧЕШЋЕ СТУДЕНАТА АНГЛИСТИКЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА „ПОДРШКА ОБРАЗОВАЊУ УЧЕНИКА МИГРАНАТА– ДИГИТАЛНА НАСТАВА КАО ОДГОВОР НА КРИЗУ ПРОУЗРОКОВАНУ КОВИДОМ 19“

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 12.07.2021.  ::   Галеријa

Током академске 2020/2021. године, 23 студената завршне године основних и прве године мастер академских студија англистике учествовало је у реализацији онлајн курсева за ученике мигранте из три прихватна центра у Србији (Врање, Крњача и Шид). Студенти су ове курсеве реализовали у оквиру пројекта „ПОДРШКА ОБРАЗОВАЊУ УЧЕНИКА МИГРАНАТА– ДИГИТАЛНА НАСТАВА КАО ОДГОВОР НА КРИЗУ ПРОУЗРОКОВАНУ КОВИДОМ 19“, који је Филозофски факултет у Нишу реализовао у партнерству са Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Београду и организацијом Индиго из Ниша, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Комесаријата за избеглице Републике Србије, а под покровитељством Фондације АКЕЛИУС. Студенти су учествовали у овом пројекту уз подршку и под менторством проф. др Биљане Мишић Илић, проф. др Виолете Стојичић, Љиљане Марковић, више лекторке и Љиљане Михајловић, више лекторке на Департману за англистику, као и проф. др Гордане Ђигић са Департмана за психологију.

Пре почетка рада на курсевима, студенти су имали неколико обука у вези са психолошким принципима наставе и учења, методичким аспектима рада и коришћењем алата за онлајн наставу и учење. Ове обуке осмислиле су и реализовале професорке и лекторке укључене у реализацију пројекта.

Програме курсева осмислиле су професорке и лекторке са Департмана за англистику. Под њиховим менторством студенти су развијали планове часова, припремали материјале за рад са ученицима и реализовали онлајн часове. Такође су реализовали и иницијално и завршно тестирање полазника курсева.

Током реализације курсева, студенти су имали недељне састанке са својим професоркама. На састанцима су заједно анализирали реализоване часове, дискутовали о изазовима са којима су се суочавали у реализацији активности са ученицима и добијали упутства за даљи рад.

Како је читава школска година протекла у ванредним околностима услед пандемије Ковида 19, због којих су школе биле у посебном режиму рада, студенти нису могли да реализују методичку праксу на уобичајени начин у школама. Учешће у овом пројекту, студентима је омогућило реализацију практичних активности у оквиру предмета које су похађали, што им је било и признато.

Након реализације два циклуса онлајн курсева енглеског језика, организован је пријем у башти Факултета, на коме је деканица Факултета, проф. др Наталија Јовановић, у присуству Тамаре Симоновић из Индига, студентима уручила сертификате о учешћу у овом пројекту.