Google Translate

Студенти и наставници Департмана за србистику учествовали на првој Школи историје српског језика у Тршићу

Студијске посете и размене  ::  уторак, 07.12.2021.  ::   Галеријa

Од 29. новембра до 5. децембра одржана је прва Школа историје српског језика на иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду. Школа је одржана у НОКЦ „Вук Караџић” у Тршићу. Полазници Школе били су студенти са универзитета у Новом Саду, Крагујевцу, Београду, Нишу, Косовској Митровици, Никшићу, Источном Сарајеву, Бањој Луци и Нишу. Полазници из Ниша били су студенти Србистике Дуња Соколовић, Наталија Ристић и Никола Миљковић.

Студенти су имали прилике да слушају предавања и похађају радионице на различите теме из области историјскојезичких проучавања, које су припремили предавачи са универзитета у Новом Саду, Крагујевцу, Београду и Нишу и са Инстутута за српски језик. Међу реализаторима биле су проф. др Ирена Цветковић Теофиловић и доц. др Јелена Стошић, са Департмана за србистику Филозофског факулета у Нишу.

Поред наставних активности, студенти су имали прилике да посете Вукову кућу и манастир Троношу.

Једна од активности била је и промоција књиге Зде, у светому граду Јерусалиму. Прилог проучавању језика српске путописне прозе. Промоција је одржана пред колегама и студентима, а о књизи су говориле др Марина Курешевић, ванредни професор Филозофског факултета у Новом Саду и један од рецензената, и аутор књиге др Ирена Цветковић Теофиловић, ванредни професор Филозофског факултета у Нишу.м