Google Translate

Прослава јубилеја у знаку највећих достигнућа и планова за будућност

Факултетска дешавања  ::  уторак, 26.10.2021.  ::   Галеријa

Филозофски факултет у Нишу обележио је 50 година постојања и рада свечаном академијом у нишком Народном позоришту током које је указано на најзначајнија достигнућа ове високошколске установе, али и улогу и значај Филозофског факултета у савременом друштвеном контексту.

Академију је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја и први потпредседник Владе Републике Србије Бранко Ружић. Он је честитајући јубилеј истакао да Факултет није само место наставе и развоја науке, већ и место за размену идеја, дискусију и подршку развоју каријере сваког студента и да је управо Филозофски факултет пример тога. Деканица проф. др Наталија Јовановић је овом приликом министру Ружићу уручила плакету намењену Министарству у име дугогодишње успешне сарадње и за изузетан допринос развоју факултета.

Филозофски факултет је културни и духовни темељ сваког универзитета. Развијајући се под окриљем Универзитета у Нишу Факултет је за ових 50 година допринео квалитету и развојном капацитету самог универзитета, нагласио је ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић. Значај и потреба за Филозофским факултетом и данас је изражена, на шта указује чињеница да сваке године управо Филозофски факултет привлачи највише кандидата, додао је он.

О значају хуманистике и друштвених наука, нарочито у временима кризе, као и о значају међуинституционалне сарадње и повезивања говорио је декан Филозофског факултета у Скопљу, проф. др Ратко Дуев. Он се присутнима обратио као представник заједнице филозофских и филолошких факултета југоисточне Европе, чије је основање иницирао Филозофски факултет у Нишу ради бољег умрежавања предавача и истраживача, креирања заједничких програма и пројеката, приступа европским научним фондовима, као и веће мобилности студената. То је, истакао је проф. Дуев, у претходном периоду и остварено, а кроз нове активности у будућности ови аспекти ће бити додатно ојачани.

Професори Антић и Дуев такође су добитници плакете Филозофског факултета за изузетан допринос његовом развоју.

Поред наставника, сарадника и других запослених, срж сваке академске заједнице јесу студенти који својом посвећеношћу, енергијом, деловањем и младалачким духом употпуњују смисао образовног и научног рада, истакао је студент продекан Марко Сотировић. Како је рекао, част је бити студент факултета који није посвећен само образовању младих, већ и изградњи добрих и часних људи. Због тога је, додаје, поносан на колегинице и колеге који својим радом и активизмом негују вредности и идеје Филозофског факултета.

Деканица Јовановић је истакла да је поносна на чињеницу да се, упркос изазовима са којима се свакодневно сусрећемо, највећи број студената нишког универзитета већ годинама уназад одлучује за Филозофски факултет. Иако је током своје историје недрио нове факултете, Филозофски факултет је и даље универзитет у малом, јер нуди највећи број студијских програма на Универзитету у Нишу а један је и од лидера у том сегменту у замљи и региону. Пратећи и стварајући трендове у образовању и науци, Факултет тренутно нуди 33 савремена студијска програма на свим нивоима студијама, а у плану је и покретање нових, како бисмо одговирили најактуелнијим потребама тржишта рада, нагласила је деканица Јовановић.

Током свечане академије присутни су уживали у музичким извођењима мешовитог хора Факултета уметности, чији је диригент мр Ивана Мировић, као и студенткиње француског језика и књижевности Анђелке Бобић. Такође, приказан је и краткометражни филм о историји Факултета који кроз сведочанства студената, бивших и садашњих запослених документује првих пет деценија постојања.

Сви резултати по којима је Факултет познат, а који, између осталог, укључују иновативност у настави и науци, као и научноистраживачке, међуинституционалне и међународне пројекте, не би били лако оствариви да није било безрезервне подршке различитих партерских институција. Зато су овом приликом уручена признања свима онима са којима Факултет има вишегодишњу успешну сарадњу и која ће засигурно бити настављена у будућности за добробит образовања и науке, што је и основна мисија нашег факултета.