Google Translate

Успешно одржан осми научни скуп „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима"

Факултетска дешавања  ::  субота, 16.10.2021.  ::   Галеријa

Континуитет сарадње Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу са Западним универзитетом у Темишвару и Савезом Срба у Румунији одржава се и организовањем научног скупа „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима". Упркос отежавајућим околностима изазваних епидемијом, 15. 10. 2021. године у онлајн-форми одржан је осми међународни научни скуп регионалног карактера, на којем је своја научна истраживања разменило тридесет четворо учесника из Босне и Херцеговине, Србије и Румуније. Пленарни предавачи осмог научног скупа „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима" били су проф. др Јордана Марковић, проф. др Михај Радан, доц. др Миљана Радмила Ускату и декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић. Научни скуп отворили су проф др Владимир Хедрих, продекан за међународну сарадњу Филозофског факултета у Нишу, Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, проф. др Михај Радан и проф. др Мирјана Илић, управник Департмана за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу. У уводном делу научног скупа проф. др Горан Максимовић и проф. др Михај Радан у својству уредника представили су седми број часописа Исходишта/Originations, публикације у којој се континуирано објављују реферати са овог научног скупа.

Сарадња са Западним универзитетом у Темишвару и Савезом Срба у Румунији започета је давне 2014. године, а прве научне активности односиле су се управо на покретање научног скупа „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима". У истраживањима планираним овим научним скупом до сада је учествовало пар стотина истраживача, што је резултовало публиковањем више од две стотине огледа и студија. Такође, сарадња са Западним универзитетом у Темишвару одвија се и кроз препоруку и слање мастер филолога који је студије завршио на студијским програмима Србистике Филозофског факултета у Нишу у своству лектора на наведеном румунском универзитету.