Google Translate

Студенти Филозофског факултета у Нишу посетили Републику Српску

Вести  ::  уторак, 07.09.2021.  ::   Галеријa

У организацији Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу за студенте је од 3. до 5. септембра 2021. године приређена стручна екскурзија „Упознај Републику Српску“. Екскурзија је организована уз подршку управе Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, која је уједно била и домаћин студентске посете.

Група од 70 студената и три наставника и једног сарадника са Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу током тродневног боравка у Републици Српској обишла је бројне споменике, музеје и стратишта који сведоче о богатој и тешкој прошлости српског народа са леве обале Дрине.

Првог дана посете студенти су обишли Андрићград, Спомен музеј у Старом Броду, Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу, и некадашњу ратну престоницу Републике Српске, општину Пале. На Филозофском факултету Пале организован је пријем и ручак за нишке академце који су у поподневним и вечерњим часовима наставили дружење са својим колегама студентима Универзитета у Источном Сарајеву.

Другог дана посете студенти су обишли Саборни храм и стару цркву у Сарајеву, а потом се долином Неретве спустили до Мостара. У Мостару су обишли Саборну цркву Свете Тројице, и гробове српских великана Алексе Шантића и Светозара Ћоровића. Затим су се упутили ка манастиру Житомислић где су дочекани од стране игумана оца Данила Павловића који је госте упознао са историјом манастира, његовом богатом ризницом и библиотеком. У поподневним часовима студенти су обишли Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, јаму Ржани До код Љубиња, Спомен костурницу у селу Величани у Поповом пољу и град Требиње.

Последњег дана стручне екскурзије студенти из Ниша присуствовали су Светој литургији у манастиру Тврдош и обишли су Град сунца код Требиња, Херцеговачку Грачаницу у којој се налази гроб Јована Дучића. Потом су обишли Корићку јаму код Билеће, а у вечерњим сатима у згради богословије „Св. Петра Дабробосанског“ у Фочи за госте из Ниша приређен је пријем и вечера. Вечерњом посетом Вишеграду овогодишња стручна екскурзија студената Филозофског факултета у Нишу Републици Српској је завршена.