Google Translate

Успешно одржана Недеља Департмана за србистику

Факултетска дешавања  ::  субота, 12.12.2020.  ::   Галеријa

Недеља Департмана за србистику, која је одржана онлајн у периоду од 7. до 11. децембра 2020. године, успешно је завршена. 

Средњошколци, студенти и сви заинтересовани љубитељи српског језика и српске књижевности присуствовали су онлајн-трибини Књижевност на мрежи, Књижевном разговору са писцем Виолетом Јовић, те такмичењу за средњошколце преко апликације Kahoot. Такође, у току србистичке недеље, преко званичних србистичких страница представили су се студенти прве године Србистике, на Блог Филозофског факултета постављен је интервју са студентима првих генерација студената Србистике, односно Српског језика и књижевности. У част доц. др Маје Вукић, снимљен је и четрдесетоминутни документарни филм. Тај документарни филм осмислили су студенти Србистике Давид Петровић и Гања Николић.

Већ првог дана Недеље Србистике, онлајн-трибина Књижевност на мрежи, чији је организатор била доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић у сарадњи са Маријом Станчић, професором Српског језика и књижевности у Гимназији „Бора Станковићˮ у Нишу и Гимназији „Светозар Марковићˮ у Нишу, привукла је огромну пажњу публике. Мисао водиља овогодишње трибине била је: Књижевност је мрежа која никада не пуца. Представљено је више средњошколских и студентских часописа из целе Србије: Арго Арт (Гимназија у Куршумлији), Борополитен (Гимназија „Бора Станковићˮ у Нишу), Гроги (Гимназија „Светозар Марковићˮ у Нишу), Економист (Економска школа из Ниша), (Им)пулс (Средња школа „Прокоповићˮ у Нишу), Искра (Гимназија у Пироту), Средњошколац (Средња школа Коцељева), Балкански књижевни гласник, Култ (Нови Сад), Др Филстуд (Филозофски факултет у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици) и Без лимита (Филозофски факултет Универзитета у Нишу). Тридесет и осам учесника из редова професора средњих школа, ученика, студената основних студија Србистике и мастер студија Филологије, те уредника електронских и штампаних књижевних часописа показало је шта је електронска књижевност и које су њене специфичности. Публика од шездесетак гостију учествовала је у занимљивој и плодотворној дискусији, која обећава наставак сарадње и даље умрежавање. Због великог интересовања, излагања учесника биће емитована на страници Србистике на Фејсбуку током децембра 2020. и јануара 2021. године.

Другог дана одржан је Књижевни разговор са Виолетом Јовић, који је онлајн водила мср Сара Немат. Књижевној вечери присуствовали су професори, сарадници и студенти Филозофског факултета у Нишу, професори и ученици Гимназије „Светозар Марковић” и Гимназије „Бора Станковић” из Ниша, као и бројна читалачка публика од око стотину учесника. Ученица Гимназије „Светозар Марковић” имала је уводну реч у најави Виолете Јовић и упознала је публику са стваралачком биографијом ауторке. Током књижевног разговора, писац Виолета Јовић читала је поезију, говорила о индивидуалној стваралачкој поетици, испричала занимљиве анегдоте из живота и стрпљиво одговарала на бројна питања заинтересоване младе читалачке публике. Ауторка је током књижевне вечери открила да својом биографском песмом сматра Ршумовићеву песму У пољу где се чавке чавче, која је настала у њеном детињству. На основу мишљења да треба очувати дете у себи, попут Малог Принца, ауторка је малој себи посветила песму Због ње, коју је премијерно прочитала на овој књижевној вечери. Виолета Јовић посведочила је да највећи изазов приликом чина писања за њу представља брушење идеје, а будућим младим ствараоцима поручила је да читају, јер ће на тај начин изградити непоколебљиви темељ за своје књижевно стваралаштво. Посебан поздрав Виолети Јовић упутила је доц. др Татјана Трајковић, ментор бројних семинарских, дипломских и мастер радова заснованих на грађи из ауторкиног књижевног опуса, као и ученици програма интернационалне матуре Гимназије „Светозар Марковић”. 

Такмичење за средњошколце из области српског језика и српске и компаративне књижевности било је одржано трећег дана. Учествовало је седам екипа из Београда, Лознице, Крушевца, Пирота, Бојника и Ниша, а три првопласиране екипе су: Лазарица, коју су чинили ученици Гимназије из Крушевца, чије су професорке Душица Добродолац и Нела Милојевић; затим екипе Екипа и Гимназијалке, које су чинили ученици Гимназије „Вук Караџић” из Лознице, чији су предметни професори Маријана Петковић и Сања Васиљевић. Честитамо победницима!