Google Translate

Нишким основцима од студената радионице посвећене Масљењици, а од средњошколаца – палачинке

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 02.03.2020.  ::   Галеријa

У основним школама „Учитељ Таса“ и „Краљ Петар први“ одржане су радионице посвећене Масљењици, традиционалном руском празнику, којим се обележава испраћај зиме и почетак пролећа. Масљењица се слави током целе недеље пред почетак Великог поста, а главно обележје овог руског празника су палачинке које симболизују сунце. 

Департман за руски језик и књижевност, након новогодишње Потраге за изгубљеним поклонима, у којој су учествовали основци, гимназијалци и студенти, добио је новог партнера на свом интерном пројекту. У питању је Угоститељско-туристичка школа, чији су ученици, предвођени својим професорима, Стефаном Вељковићем и Биљаном Илић, испекли преко двеста палачинки.

Основци су се упознали са обичајима који су прецизно одређени за сваки дан ове празничне недеље, веселили се, дружили и певали, у потпуности у складу са веровањем да онај ко ову веселу недељу проведе у досади, не може очекивати успешну годину. 

Представнике Департмана за руски језик и књижевност, Гимназије „Светозар Марковић“ и Угоститељско-туристичке школе задивила је заинтересованост и мотивисаност ученика за упознавање са руским језиком, културом и традицијом, што се може видети и на фотографијама којима је ухваћен део стваралачке атмосфере. 

Од срца се захваљујемо партнерима на пројекту, а основцима желимо да од нове школске године руски језик буде враћен у листу страних језика, који се уче у нишким основним школама, јер ће се, судећи по интересовању показаном на радионицама у оквиру нашег пројекта, за његово учење определити велики број ученика четвртог разреда.