Google Translate

Светосавска академија у знаку богатог и разноврсног програма

Факултетска дешавања  ::  четвртак, 13.02.2020.  ::   Галеријa

Светосавска академија на Филозофском факултету одржана је 28. 1. 2020. године, у организацији Департмана за српску и компаративну књижевност, а у сарадњи са више департмана Факултета. У реализацији програма учествовали су и Музичка школа у Нишу, Основна школа „Свети Сава”, плесна школа „Свинг”. Техничку подршку ове године пружило нам је Народно позориште у Нишу. Ова, четврта по реду, Светосавска академија осмишљена је као ходочашће уз издвајање неколико важних тачака српске духовности.

Академију је отворила деканица Филозофског факултета у Нишу, проф. др Наталија Јовановић, говором о Светом Сави и образовању. Традиционалну светосавску беседу ове године одржао је проф. др Драгиша Бојовић. Беседом „Свети Сава, добри дар од оца светлости” указано је на величину личности Светог Саве и на значај неговања вредности светосавља.

Средишњи део Академије изведен је према сценарију доц. др Јелена Јовановић, а у организацији и коначном обликовању целе свечаности значајан допринос дала је и др Мирјана Бојанић Ћирковић.  У реализацији програма учествовали су студенти Србистике (Никола Пепић, Миљана Анђелковић, Јована Петковић, Мирјана Митровић, Љубинка Цекић, Јована Миленковић, Милица Живановић, Јелена Томић, Анђела Митић, Јована Аризановић, Јована Костов), студенти Руског језика и књижевности (Милица Денчић и Мила Рашић), Новинарства (Јован Павловић) и Социологије (Милош Павловић). „Ходочашћа” српским светињама, сачињена од стихова Милана Ракића, Васка Попе, одломака из  Теодосијевог Житија Светог Саве и Деоба Добрице Ћосића и других књижевноуметничких текстова, употпуњена су плесним тачкама које је осмислила кореограф Даница Ничић. Чланови хора ОШ „Свети Сава”, којим је руководила професор Гордана Стаменковић, извели су Химну Светом Сави и песму „Савине речи” уз солисткињу Сању Костић. Музичку подршку овом делу Академије пружиле су ученице Музичке школе у Нишу Ања Јовановић и Даница Илиевска. 

Завршни део Академије био је посвећен добитницима Светосавских награда у оквиру различитих конкурса који су расписали департмани и центри Филозофског факултета. Награђени су ученици, студенти и професори у више категорија: најбољи есеј, најбољи завршни рад из области филологије, најбољи мастер рад из области филологије, најбоља методичка припрема из области националне и стране фиологије и из хуманистичких наука, најбољи познаваоци енглеског језика у оквиру петог НЕЛТА такмичења. Ове године Филозофски факултет први пут је организовао такмичење у беседништву, а његов победник, ученица Ксенија Димитријевић, у завршном делу Академије беседила је о Светом Сави и образовању на тему „Нешто ћу вам признати”.

Програм Академије водила је студенткиња Србистике Емилија Милосављевић.

Овогодишња Светосавска академија на Филозофском факултету изнова је подсетила на величину и значај дела Светог Саве и скренула пажњу на обавезу и дужност просветних установа да воде путем неговања светосавске традиције.