Google Translate

Велико интересовање наставника и стручних сарадника за семинар "Наша истинска љубав, паметни телефон"

Факултетска дешавања  ::  среда, 13.11.2019.  ::   Галеријa

Бесплатни семинар “Наша истинска љубав, паметни телефон“ окупио је 50 наставника и стручних сарадника основних и средњих школа из Ниша и околине. Семинар је настао кроз сарадњу Департмана за психологију и Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу. 

Током семинара разматрана су најважнија питања употребе паметних телефона адолесцената и одраслих: употреба ИКТ и могући утицаји на развој; које потребе мобилни телефон задовољава и за шта се најчешће користи; употреба мобилног телефона у друштву других и да ли је употреба мобилног телефона бег од комуникације; нови појмови у психологији – афективна везаност за телефон; страх од раздвојености/губљења телефона, „одсутно присуство“. Поред тога, учесници су имали прилике да своје искуство из праксе размене и упореде са резултатима истраживања на узорку средњошколаца из Ниша, које се бавило питањем да ли постоје назнаке да употреба телефона и друштвене мреже имају негативне ефекте на однос са пријатељима. У завршном делу сусрета било је речи о томе како сачувати себе од прекомерне употребе паметног телефона, а кроз дискусију су сагледане различите могућности за модификовање понашања. Сви присутни су изразили велико задовољство семинаром и проценили да је,  како за наставничку праксу, тако и за свакодневно функционисање, корисно разумевање односа који људи данас имају према својим мобилним телефонима и могућих последица те везе.

Аутор и водитељ семинара била је проф. др Јелена Опсеница Костић, ванредни професор на предметима Психологија одраслог доба и старења, Теорије когнитивног развоја, Увод у психологију интернета, Психологија родитељства, а организатор  асс. Мила Досковић.