Google Translate

О материјалној и духовној култури Срба у мултиетничким срединама из угла српско-румунских истраживања

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 21.10.2019.  ::   Галеријa

Шести међународни научни скуп „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима” одржан је у периоду 17‒19. 10. 2019. године. Учеснике и заинтересоване посетиоце поздравили су проф. др Владимир Хедрих, продекан за међународну сарадњу Филозофског факултета у Нишу, проф. др Горан Максимовић и проф. др Михај Радан, иницијатори ове међународне сарадње. Пленарна предавања проф. др Томислава Јовановића, проф. др Горана Максимовића и др Биљане Сикимић, научног саветника, сагледала су средишњу тему на дијахроној и на синхроној равни. Након пленарне седнице промовисан је пети број међународног часописа Исходишта. 

Департман за српски језик и Департман за српску и компаративну књижевност угостио је 40 учесника из универзитетских центара и института Србије, са Западног универзитета у Темишвару, Савеза Срба у Румунији и Српске православне епархије темишварске. Учесници и посетиоци скупа су и овог пута имали прилику да виде грађу из карашевског архива и размене истраживачке методе и закључке са теренских истраживања језика, књижевности и културе Срба у мултиетничким и пограничним срединама.  

У оквиру скупа, сваке године се организује обилазак споменика наше културе и духовности. Учесници овогодишњег међународног научног скупа посетили су манастир Липовац.

Седми сусрети истраживача материјалне и духовне културе Срба одржаће се 2020. године на Западном универзитету у Темишвару.