Google Translate

Осамнаести сусрети наставника, сарадника и студената Филозофског факултета Универзитета у Нишу и Филолошког факултета Универзитета „Св. Ћирило и Методије” из Великог Трнова

Факултетска дешавања  ::  уторак, 15.10.2019.  ::   Галеријa

Од 10. до 13. октобра Филозофски факултет је био домаћин наставницима, сарадницима и студентима Филолошког факултета Универзитета „Св. Ћирило и Методије” из Великог Трнова. Госте из Бугарске су 10. октобра дочекале деканица Филозофског факултета проф. др Наталија Јовановић, доц. др Јелена Јовановић и асистенткиња Јелена Младеновић у име организатора скупа, Департмана за српску и компаративну књижевност и Департмана за српски језик. Бугарске студенте примили су студенти Србистике и Руског језика и књижевности, а поздравио их је и студент ДАС историје Милан Виденовић, у име Савеза студената Филозофског факултета.   

У оквиру традиционалних осамнаестих сусрета, 11. октобра је на Факултету одржан Научни скуп Обичаји у култури Срба и Бугара / Обичаите в културата на Сърби и Българи, на коме су се присутнима најпре обратили деканица Филозофског факултета проф. др Наталија Јовановић, ректор Универзитета „Св. Ћирило и Методије” Христо Бонџолов и деканица Филолошког факултета овог универзитета Ценка Иванова. Ректор Бонџолов је том приликом одликовао проф. др Јордану Марковић са Департмана за српски језик Почасним знаком ректора за изузетно залагање, активно учешће у заједничким научним и образовним пројектима од самог почетка партнерства два универзитета, за колегијалну и пријатну атмосферу и изузетан допринос дугогодишњој сарадњи. Проф. др Ценка Иванова и проф. др Јордана Марковић представиле су зборник радова са прошлогодишњег скупа Политиката в културата на Българи и Сърби / Политика у култури Бугара и Срба, након чега је двадесет двоје наставника и сарадника оба факултета успешно изложило своје научне реферате.   

Трећег дана сусрета организована је шетња под називом „Пут српске уметности”. Окупљени професори и студенти обишли су изложбу Саве Шумановића у Галерији Официрског дома, изложбу минијатурне књиге „Минијатура на зрну грашка” у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла”, а потом и Књижевно-меморијалну поставку Сремац/Миљковић, где су окупљени имали прилике да погледају и гостујућу поставку „Иво Андрић – писац и/или дипломата”. Бугарски студенти и њихови српски домаћини обишли су Ћеле-кулу и Нишку бању.   

У оквиру четвородневне посете потписан је и Протокол о сарадњи два факултета, који подразумева узајамно обезбеђивање лектора, посете наставника и студената, одржавање тематских научних скупова, предавања по позиву, размене наставника и студената, као и заједничко учешће у међународним пројектима. Сусрети су завршени избором теме за следећи скуп – Пут у култури Бугара и Срба – који ће бити одржан идуће године у Великом Трнову.