Google Translate

Дијалог уметности у 21. веку: књижевност, сликарство, музика, филм, позориште, фотографија

Факултетска дешавања  ::  уторак, 01.10.2019.  ::   Галеријa

Европској манифестацији Ноћ истраживача, по други пут су се придружили и  представници студијског програма Србистика – проф. др Снежана Милосављевић Милић, доц. др Јелена Јовановић, доц. др Снежана Божић, асистенти Александар Новаковић и Јелена Младеновић, наставница Ликовног у Основној школи „Свети Сава“, Милена Раковић Милошевић, демонстратор Христина Аксентијевић, као и студенти Милица Стевановић, Катарина Миленковић, Неда Стефановић и Никола Михајловић. Овај догађај намењен је популаризацији науке и учењу кроз забаву, а одржан је на неколико локација у Нишу, 27. септембра од 17 до 22 часа.

У препуном Официрском дому сви заинтересовани посетиоци различитог узраста могли су се прикључити бројним занимљивим активностима и интерактивним радионицама у којима су покушали да одговоре на бројна питања. Шта је филмично у роману, шта сликовито у опису, музикално у поезији, фотографско у драми? Шта је романескно у филму, дескриптивно у музици, наративно у сликарству, а шта филмично у сликарству, фотографско у музици? Да ли је преплитање различитих уметности последица савременог доба или је оно постојало и раније? Како су нови медији мењали карактер књижевности? На који начин је књижевност утицала и утиче на друге уметности? Како се један књижевни текст тумачи средствима других уметности? Која су некњижевна уметничка дела инспирисала књижевне ствараоце? Да ли је адаптација једног уметничког дела копија или оригинал? Шта друге уметности дају књижевности, а шта јој одузимају? Да ли је књига савременом читаоцу (не)довољна за комплетан естетски ужитак?Да ли дигитална револуција прети да укине уметност?  

Наставници, сарадници и студенти Филозофског факултета покушали су да различитим мултимедијалним презентацијама одговоре на постављена питања и тиме расветле карактер савремене уметности која живи своју интертекстуалну/трансмедијалну стварност.