Google Translate

Од Ниша до Топлице: Одржан научни скуп о делу Рада Драинца у оквиру јубилеја

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 02.09.2019.  ::   Галеријa

Научни скуп „Књижевно дело Рада Драинца – ново читање”, у организацији Огранка САНУ у Нишу, НБ „Раде Драинац” у Прокупљу и Филозофског факултета Универзитета у Нишу (Департмана за српску и компаративну књижевност), потврдио је да и сто двадесет година од рођења Рада Драинца његово дело интригира истраживаче и инспирише их за нова тумачења. 

Први део научног скупа одржан је у згради Универзитета у Нишу. Посетиоце су најпре поздравили председник Огранка САНУ у Нишу, академик Нинослав Стојадиновић, Драган Огњановић (директор НБ „Раде Драинац” у Прокупљу) и проф. др Горан Максимовић (руководилац пројекта „Књижевна прошлост и садашњост на простору југоисточне Србије”, број 0-19-18). Пленарна предавања проф. др Јована Делића, дописног члана САНУ и проф. др Горана Максимовића донела су панорамски преглед целокупног Драинчевог стваралаштва. Рад скупа текао је у две сесије, а у оквиру њих излагали су наставници са Филозофског факултета у Нишу, Филозофског факултета у Новом Саду, Филолошког факултета у Београду и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. 

Други део научног скупа „Књижевно дело Рада Драинца – ново читање” одржан је у родном крају овог ствараоца. У Народном музеју Топлице, једанаест учесника из универзитетских центара Србије и Француске, из установа културе наше земље и са Института за науку, алтернативу, културу и уметност у Скопљу презентовало је реферате о Драинчевом стваралаштву, са тежњом ка осветљавању досад неистражених аспеката његових дела. 

Захваљујући одзиву истраживача примарно усмерених ка истраживању периода српске књижевности у којем је стварао Раде Драинац и њиховим квалитетним и иновативним увидима, конференција „Књижевно дело Рада Драинца – ново читање” успела је да сумира рецепцију Драинчевог стваралаштва у свету и укаже на непролазну вредност његових дела. Уједно, ова конференција је најзначајнији резултат рада на пројекту „Књижевна прошлост и садашњост на простору југоисточне Србије”.

Учесници научне конференције „Књижевно дело Рада Драинца – ново читање” присуствовали су и свечаностима у оквиру педесетих „Драинчевих дана”, међу којима су уручење песничке награде „Драинац” лауреату Милосаву Тешићу, отварање Драинчеве Спомен-собе у Прокупљу и промоција првог издања Драинчевих песама у преводу на француски језик, чији је издавач Народна библиотека „Раде Драинац у Прокупљу”, а приређивач проф. др Борис Лазић (Aix-Marseille Université). Последњи дан конференције био је у знаку пута по Драинчевој Топлици – од Прокупља, преко археолошког налазишта у Плочнику, Манастира Светог Николе у Куршумлији до Драинчеве родне куће у Трбуњу.

Ова конференција још један је пример добре праксе Филозофског факултета у Нишу у погледу отворености и предузимљивости приликом сарадње са установама културе широм Србије.