Google Translate

Гостовање "Балканских прециоза" у Љубљани

Студентске активности  ::  недеља, 09.06.2019.  ::   Галеријa

Глумачка трупа „Балканске прециозе“ са студијског програма за француски језик и књижевност завршила је своју балканску турнеју учешћем на првом регионалном фестивалу француског и франкофоног позоришта БАЛФРА (Франкофони Балкан) који је одржан од 30. маја до 1. јуна у Љубљани (Словенија). Поред наше трупе из Ниша, на фестивалу су учествовале и аматерске трупе из Београда, Сарајева, Загреба и Љубљане, која се показала као сјајан домаћин. То је била јединствена прилика за студенте француског језика и књижевности са пет департмана и одсекâ у региону да успоставе пријатељске везе и размене своја глумачка искуства током та три незаборавна дана. 

Представе су изведене на сцени „Бункер – Стара електрана“ што је био посебан доживљај, јер су студенти имали несвакидашњу прилику да глуме у „ретро“ амбијенту старе фабрике за производњу електричне енергије, која је делом претворена у музеј.  Све представе су биле изузетног квалитета и изведене на високом нивоу, са пуно елана и ентузијазма, тако да у многоме и превазилазе оквире аматерског театра. „Балканске прециозе“ су заслужено добиле громогласне овације и бројне похвале после свог извођења.

Поред тога, посебан утисак на наше „прециозе“ оставила је Љубљана са својом љупком архитектуром у шармантном складу са бујним зеленилом и реком. Један слободан дан „прециозе“ су провеле у обиласку Бледског језера које својом импресивном алпском природом оставља без даха. Делић атмосфере из Словеније можете погледати у галерији слика.