Google Translate

Огромно интересовање за поставке Филозофског факултета на фестивалу "Наук није баук"

Факултетска дешавања  ::  недеља, 26.05.2019.  ::   Галеријa

Још један фестивал "Наук није баук", који је 24. и 25. маја одржан на Електронском факултету, успешно је окончан. Филозофски факултет у Нишу ове године представио се са пет поставки које су изазвале велико интересовање посетилаца, а у прилог томе говори и то што су две наше поставке уврштене у пет најбољих по избору организатора.

Тако су током ова два дана основци, средњошколци, али и сви љубитељи науке могли да прођу кратку обуку из телевизијског новинарства, савладају основне технике интервјуа, а потом добију ексклузивну прилику да интервјуишу холограм Вука Караџића и сазнају занимљиве детаље из његовог живота и рада. Ову поставку осмислиле су и реализовале колеге са департмана за комуникологију и новинарство и департмана за српски језик и српску и компаративну књижевност.

Да филозофија итекако може бити интересантна показале су колеге са овог студијског програма. Они су креирали интерактивну Платонову пећину из које сте могли изаћи играњем занимљиве игре која се заснива на питањима и одговорима о научним чињеницама и заблудама. Пролазници кроз пећину су, тако, на забаван начин стекли бројна сазнања која ће им умногоме бити корисна.

Историја нам никад није ближа, у шта су нас увериле колеге са овог смера које су припремиле интерактивне 3Д мапе и грађевине и осмислиле квиз за све љубитеље историје, али и оне који су желели да науче нешто ново о прошлости.

Тестови личности одавно су популарни на друштвеним мрежама, али су посетиоци овог пута били у прилици да попуне стандардизоване, научно засноване, упитнике и сазнају, на пример, колико су конфликтни, да ли имају предрасуде или какви су у емотивним везама. Тестови личности ујединили су наше стручњаке са департмана за психологију, педагогију, социологију и социјалну политику и социјални рад који су, заједно са волонтерима, вредно тумачили резултате.

Изузетно популаран био је наш полиглот кафе у коме сте уз ђаконије и у пријатној атмосфери могли разговарати на језицима који се изучавају на нашем факултету, играти едукативне игре, испорбати језичке софтвере и упознати културе земаља у којима се ови језици говоре.

Део атмосфере можете погледати у галерији испод овог текста, као и на нашим званичним фејсбук и инстаграм профилима.

Овом приликом се захваљујемо наставницима, сарадницима и волонтерима који су уложили огроман труд да све поставке изгледају онако како су замишљене. Велико хвала и свима вама које сте пружили подршку и показали интересовање за наше садржаје, као и организаторима који улажу велике напоре да овај фестивал опстане и из године у годину буде све бољи и занимљивији.