Google Translate

Огромно интересовање за Недељу руске културе

Факултетска дешавања  ::  среда, 17.04.2019.  ::   Галеријa  ::   Прилози

Обележавање Недеље руске културе завршено је у петак, 12. 4. 2019. године, када је у извођењу студената Департмана за руски језик и књижевност одржано Вече руске поезије Кафе Амфитрион

На радост организатора, овогодишња Недеља руске културе наишла је на велико интересовање ученика основних и средњих школа и њихових професора. На такмичењима у знању из граматике руског језика, као и на такмичењу у рецитовању стихова руских песника, одржаним у Гимназији „Светозар Марковић“, учествовало је преко 100 ученика, а додељено су 24 награде за освојена прва три места у свакој категорији појединачно. Награде су обезбедили Руски дом у Београду и Филозофски факултет у Нишу.

У осталим манифестацијама у оквиру Недеље руске културе, као што су Мастер-клас лектора Олге Трапезњикове, представа Кухня у ПНГ „Стеван Сремац“ и Концерт савремене руске музике у Гимназији „Бора Станковић“, такође је учествовало стотинак ученика, који су се вредно и марљиво припремали са својим професорима и показали велико знање, таленат и мотивисаност за учење руског језика. 

На свечаном отварању завршне вечери, управник Департмана за руски језик и књижевност, доц. др Велимир Илић, истакао је свој утисак о великој мотивисаности наставника, ученика, сарадника и студената Департмана за руски језик и књижевност за учествовање у Недељи руске културе, те „јединственом духу заједништва и међусобне повезаности у протеклим активностима, у којима није било важно ко је из које школе и ко је са факултета, где смо сви имали исти циљ, делили исте утиске и исто задовољство због онога чиме се професионално бавимо и због онога чиме смо се бавили протеклих пет дана“. Доц. др Велимир Илић пожелео је свима да их та спрега позитивних осећања држи до следеће године, „када ћемо осмислити још садржајније и још квалитетније активности и када ћемо обезбедити још атрактивније и вредније награде“.

Захваљујемо свима на учешћу, посебно представницима мреже наставника руског језика и честитамо победницима такмичења. Списак победника, као и наставника којима су додељене захвалнице, налази се у прилогу.