Google Translate

Пројекат "Енглески за судије" успешно завршен

Факултетска дешавања  ::  субота, 02.03.2019.  ::   Галеријa

Пројекат "Енглески за судије" успешно је окочан свечаном доделом сертификата полазницима специјализованих курсева правног енглеског језика организованој у Вишем суду у Нишу.

Циљ пројекта „Енглески за судије“ је оспособљавање запослених у правосудним органима и тужилаштву свих структура (судије, тужиоци, сарадници, приправници, корисници Правосудне академије) да користе материјале међународних правосудних институција (на пример, Међународног суда за људска права у Стразбуру) како би се обавестили о најновијим кретањима у међународној правосудној теорији и пракси и унапредили рад правосудних органа и тужилаштава у Србији. 

Да би се остварио овај циљ, у оквиру пројекта организовани су специјализовани курсеви правног енглеског језика на три нивоа (А1/А2, Б1/Б1+ и Б2/Б2+ Заједничког европског оквира за језике) у потпуности прилагођених потребама ове групе полазника. 

Носилац пројекта „Енглески за судије“ Филозофски факултет у Нишу реализовао је пројекат у сарадњи са Правосудном академијом и уз подршку Амбасаде САД у Београду и Регионалне канцеларије за програме енглеског језика. Подршку пројекту дали су руководиоци Апелационог суда у Нишу, Вишег суда у Нишу, Основног суда у Нишу, Вишег јавног тужилаштва, Основног јавног тужилаштва и Правосудне академије – Одељење у Нишу. 

Координатори пројекта су Љиљана Марјановић Андрић, судија Основог суда у Нишу (истовремено и иницијаторка пројекта) и Љиљана Марковић, виши лектор на Департману за англистику, а предавачи на курсевима: Гордана Игњатовић, наставник енглеског језика струке на Правном Факултету у Нишу; Никола Татар, предавач за енглески језик на Филозофском факултету у Нишу; и Љиљана Марковић, виши лектор. 

На свечаној додели сертификата присутнима су се обратили: Џин Мекартур, регионална директорка за програме енглеског језика; проф. др Наталија Јовановић, деканица Филозофског факултета у Нишу; г. Зоран Костић, председник Вишег суда у Нишу; и г. Горан Спасић, председник Основног суда у Нишу. 

Укупно 57 полазника сва три курса добили су сертификат о успешно завршеном специјализованом курса правног енглеског језика, односно о похађању истог. 

Први део курсева „Енглески за судије“ трајао је од 26.02.2018. до 27.02.2019, а курсеви се настављају од 01.03.2019. и трајаће годину дана, тј. 60 часова. 

По угледу на овај пројекат, сличан пројекат се већ реализује у Београду, а намера је да се пројекат прошири на правосудне органе и тужилаштва у Новом Саду и Крагујевцу. 

О овом пројекту и завршној свечаности вест је објавила и Регионална канцеларија за програме енглеског језика на својој facebook® страници: https://www.facebook.com/RELOBelgrade/.