Google Translate

Амбасадор СР Немачке посетио Филозофски факултет

Факултетска дешавања  ::  недеља, 16.12.2018.  ::   Галеријa

Како би обележио успешан почетак рада нове студијске групе, Департман за немачки језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу организовао је свечану академију којој је присуствовао и амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб.

Он је истакао да му је веома драго што интересовање за учење немачког језика из године у годину расте и што су студенти добили још једну, четврту по реду, катедру за германистику у Србију. Отварање ове студијске групе, додаје Шиб, не доприноси само развоју науке и образовања, већ и привредном развоју. Он је подсетио да је управо овај образовни профил међу најдефицитарнијима на тржишту, те је тако Филозофски факултет у Нишу постао важан партнер бројним компанијама, посебно оним чија се централа налази у земљама немачког говорног подручја. Амбасадор је нагласио и да ће Филозофски факултет увек имати подршку Амбасаде како би квалитет студија немачког језика и књижевности био на највишем нивоу.

Деканица Филозофског факултета проф. др Наталија Јовановић рекла је да је акредитацијом новог студијског програма ова високошколска установа још једном показала да помно прати трендове на тржишту рада и прилагођава им се. Тим поводом она је у склопу Дана Департмана за немачки језик и књижевност организовала округли сто коме су присуствовали представници компанија са немачким капиталом, као и директори средњих школа. Циљ округлог стола, каже деканица Јовановић, био је да се чују идеје, критике, сугестије и потребе самих привредника и колега из средњошколског образовања како би се програм студија немачког језика и књижевности даље развијао у складу са тим потребама.

Присутнима се обратио и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање др Марко Миленковић који је истакао да ће Филозофски факултет увек имати подршку Министарства када је реч о акредитацији нових програма, јер ће корист за овај део Србије бити вишеструка.

Свечаној академији присуствовао је и велики број наставника и ђака из нишких средњих школа, а гости су имали прилике да уживају у извођењу нумера хора гимназије Стеван Сремац, као и у двојезичном програму који су са својим наставницима и сарадницима припремили студенти Филозофског факултета у Нишу.