Google Translate

Успешно организована трибина "Википедија у образовању"

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 10.12.2018.  ::   Галеријa

Википедија у образовању је назив занимљиве трибине коју су заједничким снагама организовали Департман за педагогију Филозофског факултета у Нишу и Викимедија Србије, а која је изазвала велико интересовање не само студената, већ и шире јавности.

На трибини је говорио Небојша Ратковић, координатор образовног програма Викимедије Србије. Он је присутним студентима и наставницима приближио рад Викимедије и представио различите програме и пројекте ове организације. Он је, такође, говорио о значају и могућностима примене Википедије у настави на свим нивоима образовања и навео је примере добре праксе.

Наставници, сарадници и студенти Департмана за педагогију Филозофског факултета представили су свој рад у области примене Википедије у образовању.

Анастасија Мамутовић, сарадник у настави, представила је значајне резултате емпиријских истраживања под називом „Модернизација културе учења – Википедија као извор знања“ и „Википедија – од популарног извора знања до педагошког средства„   реализованих у сарадњи са Департманом за новинарство.

Др Јелена Петровић и Марина Ћирић приказале су ток и резултате пројекта „Знање – заједничко богатство“, реализованог школске 2017/2018. године у сарадњи са Викимедијом Србије. У оквиру овог пројекта, студенти прве године Департмана за Педагогију уређивали су чланке на Википедији везане за садржаје предмета Историја педагогије 1 и 2. Оне су указале на допринос овог пројекта богаћењу садржаја Википедије у области Историје педагогије, али су посебно нагласиле његов утицај на развијање друштвено-корисног учења и подстицање друштвеног ангажовања студената. Указале су и на могућности одрживости овог пројекта током наредних година.

Своја непосредна искуства у уређивању Википедије и раду на пројекту пренеле су студенткиње Анђелија Николић, Катарина Митровић, Јасмина Вељковић и Нина Милосављевић.

Сви студенти који су учествовали у пројекту добили су пригодне поклоне, а пет чланака који су процењени као најбољи, од укупно деведесет написаних у оквиру овог пројекта, посебно су награђени.