Google Translate

Филозофски факултет остварио сарадњу са организацијом Викимедија

Факултетска дешавања  ::  недеља, 24.06.2018.  ::   Галеријa

Департман за педагогију Филозофског факултета остварио је сарадњу са организацијом Викимедија Србија која има за циљ стварање, прикупљање и дистрибуирање корисних садржаја на непрофитан начин. 

У оквиру пројекта за сада су одржане две радионице. Прву је одржао Небојша Ратковић, координатор образовног програма Викимедије. Она је била техничког карактера и студенти су се упознали са начином уноса и основним правилима за уређивање чланака. Осим тога, добили су прилику да вежбају коришћење различитих врста вики алата. Друга радионица била је посвећена решавању недоумица и проблема у вези са уношењем чланака, као и размени досадашњих искустава која су у вези са пројектом.

Оно што су научили студенти су имплементирали у своје радове. Уместо класичних семинарских радова, као предисиптну обавезу имали су да пишу чланке за Викимедију на тему историје педагогије.

Наш основни циљ је да подстакнемо студенте на друштвено ангажовање и да им укажемо на општи значај знања које стичу на Факултету и у оквиру предмета Историја педагогије. Такође, сматрамо да они на овај начин развијају одговорност према адекваној интерпретацији и ширењу  научног знања из области којом се баве. Пошто су у пројекат укључени студенти прве године, ови чланци су међу првим њиховим радовима у којима они носе одговорност за то да садржаји које објављују буду из релевантних извора, да су подржани одговарајућим референцама и да поштују ауторска права. Ми свакако на томе инсистирамо у семинарским радовима, али у овом случају, они за то нису одговорни само према мени као предметном професору, већ и према широкој друштвеној заједници и према Википедији као организацији која такође инсистира на проверљивости, аутентичности и ауторској етици. Досадашње искуство је показало да су веома озбиљно схватили своју улогу, и веома смо задовољне због тога, каже професор на Департману за педагогију доц. др Јелена Петровић која активно учествује у овом пројекту.

Идеју за пројекат потекла је од асистента на овом департману Марине Ћирић коју је Управа Факултета у потпуности подржала и званичну сарадњу започела у јануару ове године када је потписан уговор са организацијом Викимедија. Низ радионица и других активности најављен је и за наредну школску годину.