Google Translate

Песник Верољуб Вукашиновић гостовао на часу Савремене српске књижевности

Факултетска дешавања  ::  субота, 26.05.2018.  ::   Галеријa

У оквиру наставних активности из Савремене српске књижевности (после 1980) часовима разговора о српској поезији 23. маја 2018. присуствовао је српски песник Верољуб Вукашиновић. Том приликом предметни професор др Јелена Јовановић изнела је неке основне податке о животу и раду песника, а потом су студенткиње четврте године (Емилија Милосављевић, Даница Димитријевић, Даница Сладојевић, Милица Стевановић, Миљана Пешић) тумачиле стихове из збирке Ветар и дажд објављене 2017. године.

Сагледавање пеништва обогаћено је читањем стихова, што су учиниле чланице Трупе Књижевна боемија и сам песник. Након тога уследила је реч поете о погледима на уметност, стваралаштво и начинима на које код њега настаје песма. Посебној вредности часа допринео је и врло динамичан разговор између песника и студената. Избор песама, тумачење, као и питања показала су да студенти четврте године критички промишљају о књижевном стваралаштву, припремљени су да самостално препознају вредносне аспекте уметничких текстова и пруже релевантну аргументацију за своје тврдње. Сусрет са песником од великог је значаја за боље разумевање поетике актуелног стваралаштва у српској књижевности. Захваљујемо Верољубу Вукашиновићу што се одазвао позиву и био гост студената Филозофског факултета у Нишу.

Верољуб Вукашиновић рођен је у Доњем Дубичу код Трстеника. Завршио је Југословенску и општу књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Поезију почиње да објављује 1993. године. Од тада се нижу књиге песама: Чежња за вртом, Повесмо, Како је тихо Господе, Двери у липама, Опрости јагње бело, Шумски буквар, Цветна недеља, Светлост у брдима, Вртлар, Лице, Изнад облака, Свети жар и Ветар и дажд.  Добитник је многих песничких награда: Милан Ракић, Јефимијин вез, Кочићево перо, Бранко Ћопић, Заплањски Орфеј и др. Активно учествује у књижевном животу Србије: члан је Удружења књижевника Србије, директор Народне библиотеке Јефимија у Трстенику, уредник значајне едиције зборника Савремена српска проза итд.