Google Translate

Проглашење добитника награде Гонкур студената Србије

Факултетска дешавања  ::  уторак, 22.05.2018.  ::   Галеријa

У оквиру десетих Молијерових дана, у среду, 16. маја 2018, у Француском институту у Београду, након дебате о четири романа која су ушла у ужи избор (Véronique Olmi: Bakhita, Alice Zeniter: L’Art de perdre, Éric Vuillard: L’Ordre du jour и Yannick Haenel: Tiens ferme ta couronne), у присуству овогодишњег покровитеља манифестације, књижевнице Натали Азуле (Nathalie Azoulai), и Њ. Е. Амбасадора Француске у Србији, Фредерика Мондолонија (Frédéric Mondoloni), проглашен је 7. добитник Награде Гонкур студената Србије.

Овогодишња награда припала је књижевници Вероник Олми за роман Бахита, потресно сведочанство о трагичном и болном животу Ђузепине Бахите, од тренутка када је, отета од породице у Судану, постала роб, па све до смрти и каснијег проглашења за светицу. Роман ће бити преведен на српски, а ауторка позвана да наредне године буде гост Молијерових дана.

Жири који је доделио награду састојао се од по 15 студената са све четири катедре за француски језик и књижевност (Ниш, Београд, Нови Сад, Крагујевац), предвођених својим наставницима француске књижевности. У раду жирија са Департмана за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу учествовале су: Катарина Раденковић, Наталија Гроздановић, Јована Трандафиловић, Кристина Величковић, Анастасија Горгиев, Моника Танић, Дарија Стојановић (студенткиње 4. године), Бранка Стевановић, Анкица Лазаревић, Јелена Симић, Љубица Живић, Миња Савић, Јована Тошић (са 3. године), Јована Голубовић и Миљана Ђуричковић (са мастера), а жиријем су руководили доц. др Никола Бјелић и мср Вања Цветковић.

Претходне вечери, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу одржано је књижевно вече посвећено савременој књижевници Камиј Лоранс (Camille Laurens). О њеном стваралаштву говорили су доц. др Никола Бјелић, Дејан Стојиљковић, Марион Вио (Marion Viau), Валерија Војновић, а присутнима се обратила и Паскал Делпеш (Pascale Delpech), иницијаторка оснивања Молијерових дана.