Google Translate

Паскал Делпеш гостовала на Филозофском факултету

Факултетска дешавања  ::  уторак, 22.05.2018.  ::   Галеријa

Од 14. до 16. маја 2018. гост Департмана за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу била је Паскал Делпеш (Pascale Delpech), књижевни и усмени певодилац, дипломата, бивша директорка Француског института у Београду и Француске алијансе у Шангају, супруга прослављеног српског писца Данила Киша.

Госпођа Делпеш одржала је преводилачки атеље „Превођење и интеркултурна медијација“ за студенте и запослене на Департману за француски језик и књижевност, као и за колеге са осталих филолошких департмана на Филозофском факултету. Теме радионице биле су: двосмерно превођење између француског и српског, превођење realia на примерима узетим из дела Андрића и Киша, као и професија књижевног преводиоца данас. Посебна пажња дата је личном искуству госпође Делпеш у превођењу дела Данила Киша, Иве Андрића, Мирка Ковача и других, као и превођењу са тзв. ретких језика и сарадњи са ауторима. 

Последњи сегмент ове изузетно инспиративне и корисне преводилачке радионице био је представљање различитих удружења књижевних преводилаца у Француској, кампуса, пројеката и стипендија за иностране преводиоце у Француској. У разговору са деканицом Факултета, проф. др Наталијом Јовановић, разговарало се о предностима постојања стипендија за преводиоце у граду Арлу, као и о могућностима отварања сличног пројекта у Србији.