Google Translate

др Данијела Костадиновић

ванредни професор
Кабинет
410
Консултације
Петак, 11.30 – 13.30

Напомена: Линк до видео позива за консултације: https://meet.google.com/fmt-fjgv-ztq

Предмети

Књижевност за децу

Упоредно проучавање јужнословенских књижевности

Приповедачи хрватске модерне

Савремена македонска драма

Адреса електронске поште
Академски профили

Биографија

ДАНИЈЕЛА КОСТАДИНОВИЋ (1973) ванредни је професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу на предметима из области упоредног проучавања јужнословенских књижевности и књижевности за децу. Магистрирала је и докторирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Научне и стручне радове и књижевну критику објављује у домаћим и међународним часописима, научним зборницима и публикацијама. Преводи научне, стручне и уметничке текстове са македонског на српски језик. Од 2021. године је главни и одговорни уредник часописа Наше стварање. Члан је више редакционих одбора међународних научних зборника и часописа (Спектар, Вестник Моссковского госсударственого университета и других). Члан је Czech-Slovak Comparative Association, члан International Comparative Association ACLA/ICLA, фондације „Македонија презент” и Друштва писаца и књижевних преводилаца Ниша.

Учествовала је у раду жирија за доделу награда Бранко Миљковић, Малени цвет, Рамонда сербика и др.

Објављене књиге: Психолошко у романима Абаџиева и Георгиевског: екстровертни и интровертни психолошки типови у роману Пустиња и тетралогији Црно семе Ташка Георгиевског (1999); Добра мисла оро игра: пословице, изреке и друге кратке говорне форме лесковачког краја (2000); Одблесци, одјеци: српске теме македонске књижевности (2010); Магични реализам Слободана Џунића (2019).

Добитник је међународне награде „Гоцева мисла” за афирмацију македонске књижевности у иностранству, а антологија Од чежње до ероса у издању Нишког културног центра (2014), коју је препевала са македонског на српски језик, добила је награду „Светосавски печат” за посебну књигу као изузетан ауторски и издавачки подухват на XI Светосавском сајму књига у Нишу.