Google Translate

Молијерови дани на Филозофском факултету

Факултетска дешавања  ::  субота, 05.05.2018.  ::   Прилози

Филозофски факултет у Нишу учествује у Молијеровим данима (Journées Molière), манифестацији која се ове године организује 10. пут под покровитељством Француског института у Србији.

Департман за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу учествује у организацији неколико догађаја у оквиру Молијерових дана. 

И ове године, 15 студената француског језика и књижевности учествује, заједно са колегама из Београда, Новог Сада и Крагујевца, у раду жирија за доделу „Награде Гонкур – избор Србије“ („Prix Goncourt – choix serbe“). Студенти читају 4 романа савремених аутора која су ушла у најужи избор за најпрестижнију француску награду за роман „Гонкур“ (Éric Vuillard – L’ordre du jour, Véronique Olmi – Bakhita, Alice Zeniter – L’art de perdre, Yannick Haenel – Tiens ferme ta couronne). Проглашење добитника награде Гонкур студената Србије биће одржано 16. маја 2018. Манифестација се одвија под покровитељством Академије Гонкур из Париза.

У току Молијерових дана, у оквиру књижевних сусрета „Књиженственост“ („Féminité littéraire“), у организацији Француског института у Нишу, Народне библиотеке „Стеван Сремац“ и Департмана за француски језик и књижевност, у уторак, 15. маја 2018. у 18 сати у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ биће одржано књижевно вече са савременом француском књижевницом Камиј Лоранс (Camille Laurens). На књижевној вечери биће представљено стваралаштво ове награђиване ауторке (Philippe, Ni toi ni moi, Dans ces bras-là, La petite danseuse de quatorze ans), а пре свега њен најновији роман Celle que vous croyez, управо објављен и на српском језику (Могла бих то бити ја, Лагуна). У разговору са Камиј Лоранс учествују др Никола Бјелић, доцент на Департману за француски језик и књижевност, и Дејан Стојиљковић, писац.