Google Translate

Такмичење из филозофије за ученике четвртог разреда средњих школа

Факултетска дешавања  ::  петак, 29.12.2017.

Филозофски факултет у Нишу у сарадњи са Департманом за филозофију организује такмичење из филозофије за ученике четвртог разреда средњих школа.

Сви учесници добијају плакету о учешћу на такмичењу, а најбољи међу такмичарима биће посебно награђени: победник такмичења добија таблет, а другопласирани и трећепласирани књиге чији је издавач Филозофски факултет у Нишу.

Право пријаве и учешћа на такмичењу имају ученици четвртог разреда средњих школа из Ниша и са југа Србије (Нишавски, Зајачарски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски округ). Заинтересовани учесници треба да до 02. фебруара 2018. године пошаљу есеј из филозофије на једну од следећих тема:

1. Филозофија и поп-култура (краће образложење: да ли нас филм, музика и остале уметности могу увести у филозофију и подстаћи на филозофско промишљање)

2. Јавни интелектуалац и друштво – од „Одбране Сократове“ до наше политичке стварности (краће образложење: развити аргументе о томе каква је улога интелектуалаца у друштву? Какве везе са тим има филозофија? Чему нас учи Сократов сукоб са његовом заједницом?)

3. Филозофија у служби медицине (краће образложење: има ли филозофија своју улогу у савременим медицинским расправама о дилемама као што су – за и против вакцинације, за и против еутаназије, за и против абортуса, итд.)

Адреса на коју треба послати есеје је: Филозофски факултет (за Департман за филозофију), Ћирила и Методија 2, 18000 Ниш.

Есеј треба послати у пет примерака. Овим путем молимо предметне наставнике да пријаве своје ученике слањем података (име и презиме ученика, име једног родитеља, школа, број телефона, име и презиме наставника филозофије) на имејл адресе: или .

Рок за пријаву ученика траје паралелно са роком за слање есеја. Пријавом на такмичење комисија стиче увид у идентитет кандидата чије ће есеје из филозофије прегледавати и оцењивати. Есеји и пријаве које буду пристигле након наведеног рока неће бити узети у разматрање.

Комисија у саставу проф. др Слађана Ристић Горгиев, доц. др Бојан Благојевић, проф. др Зоран Димић, Милан Јовановић, ма Иван Николић, ма Анђелија Милић и ма Душан Миленковић приступиће прегледању есеја одмах након истека рока за њихово слање.

Резултати такмичења биће објављени на званичном сајту Факултета у петак, 09. фебруара 2018. године, а учесници, који евентуално буду имали питања и примедбе, ће истог дана имати прилику да поразговарају са члановима комисије од 12 до 14 часова у кабинету 413 (IV спрат).

Такмичари и њихови наставници ће благовремено бити обавештени о термину свечаног уручења награда.

Уколико имате било каквих недоумица, молимо вас да се обратите имејлом на следеће адресе: или .