Google Translate

Вече посвећено мартеницама на Филозофском факултету

Вести  ::  уторак, 28.02.2017.  ::   Прилози

На Филозофском факултету у Нишу 3. марта 2017. године биће одржано традиционално бугарско вече посвећено мартеницама, које организује лекторат за бугарски језик.

Мартеница је један од најлепших бугарских симбола, који се везује за долазак пролећа и Баба Марту – лик из бугарског фолклора. Мартенице се праве у различитим облицима од увртених белих и црвених вунених нити и украшавају кићанкама, чворићима и парицама. Бела вуна у мартеници наговештава дуг живот, а црвена – здравље и снагу. Јединствене су мартенице у облику Пижа и Пенде – мушког и женског начела. С временом, мартенице су добијале карактер уметничког дела претварајући се у леп и жељен поклон. Првог марта људи се њима ките за здравље, срећу, дуг живот и заштиту од зла. Мартеница се носи одређено време: када видимо птицу селицу – ласту или роду – скидамо мартеницу и закачимо је на процветало дрво уз жеље здраву и успешну годину.

У програму вечери посвећене мартеницама учествоваће студенти Филозофског факултета који уче бугарски језик на студијским програмима Руски језик и књижевност и Србистика. Они ће кроз рецитал и песме представити легенде о настанку мартенице и њену симболику.

Званични гост вечери биће ректор Великотрновског универзитета „Св. св. Кирил и Методиј“ проф. др Христо Бонџолов. Заједно са деканом Филозофског факултета проф. др Наталијом Јовановић, он ће представити први савремени кабинет за учење бугарског језика у Нишу, који је опремљен у сарадњи са Великотрновским универзитетом. Донираном опремом служиће се и остали наставници и сарадници Филозофског факултета како би се наставни процес подигао на што виши ниво, а она је и симбол све чвршће дугогодишње сарадње између ових високошколских институција.

Вече посвећено мартеницама одржаће се у амфитеатру у приземљу Филозофског факултета са почетком у 19 сати.

Прилози