Google Translate

Одржана Друга конференција Teaching languages and cultures in the post-modern era

Вести  ::  петак, 18.11.2016.  ::   Галеријa

Од 11.-12.11.2016. на Филозофском факултету у Нишу одржана је Друга конференција Teaching languages and cultures in the post-modern era: Developing Competencies, Re-thinking Practices (TLC 2016) у организацији Департмана за англистику и Центра за образовање и професионално усавршавање наставника.

Конференцију су отворилe проф. др Гордана Ђигић, продеканица за науку Филозофског факултета Универзитета у Нишу, доц. др Нина Лазаревић, председница Програмског одбора, и проф. др Татјана Пауновић, председница Организационог одбора и чланица Програмског одбора конференције.

На конференцији је учествовало 45 учесника из 10 земаља (Француске, Немачке, Норвешке, Грчке, Турске, Македоније, Канаде , Мексика, Русије и Србије). Међу учесницима су биле и четири свршене студенткиње Мастер студија англистике на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Пленарни говорници на конференцији били су:

  • Проф. др Фредерикос Валетопулос, редовни професор Факултета за језике и хуманистичке науке Универзитета у Поатјеу, и директор Центра за француски као страни језик, са предавањем How to motivate students to talk about their emotions: a cultural and linguistic approach, и
  • Проф. др Кристијан Фос, редовни професор и продекан Филозофског факултета II Хумболт универзитета у Берлину и директор Центра за славистичке студије, са предавањем на тему Reinventing South Slavic Philology: Border Studies and the Balkans in Berlin.

У оквиру конференција одржано је укупно 40 презентација, 2 радионице и један округли сто.

Теме сесија биле су: Teacher Education, Developing Intercultural Competence, L2 for Special Purposes, Teaching Skills, Foreign and Second Languages, Teaching Issues.

Радионице су биле посвећене иновацијама у настави језика и култура. Једну су одржале доц. др Сиље Норманд и проф. др Милица Савић са Универзитета у Ставангеру (Норвешка) под насловом Development of intercultural communicative competence through process drama in EFL teaching and teacher training, а другу доц. др Нина Лазаревић, са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, под насловом Integrated performance assessment – assessment for learning.

Тема Округлог стола била је The Missing Link: From research findings to classroom practices. Циљ Округлог стола био је да се покрене питање примене резултата научних истраживања у практичној настави и у образовању наставника језика, књижевности и култура. Презентери на Округлом столу били: проф. др Дебора Ларсен (Универзитет у Ставангеру, Норвешка), проф. др Фредерикос Валетопулс (Универзитет у Поатјеу, Француска), доц. др Радмила Бодрич (Универзитет у Новом Саду, Србија), доц. др Мира Беќар (Универзитет у Скопљу, Македонија). Модераторка Округлог стола била је доц. др Нина Лазаревић.

Учеснице и учесници конференције били су и наставници страних језика из основних и средњих школа у региону, с обзиром да је Конференција била акредитована код Завода за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ) као програм за професионално усавршавање наставника страних језика.

На затварању конференције учесници су изразили велико задовољство разноврсношћу тема, високим нивоом презентација и одличном организацијом конференције, чему су допринели и студенти-волонтери са студијских програма за англистику, српски језик и књижевност, новинарство и комуникологију и француски језик.

Наредна конференција биће одржана 2018. године.