Google Translate

Двадесет трећи сусрет наставника и студената Филозофског факултета у Нишу и Филолошког факултета у Великом Трнову

Вести  ::  понедељак, 22.04.2024.

У периоду од 18. до 21. априла 2024. године представници управе и наставног особља, те докторанди и студенти Филозофског факултета Универзитета у Нишу били су у радној посети Филолошком факултету Великотрновског универзитета. Оба факултета поносна су на двадесеттрогодишњу сарадњу, која подразумева организовање научне конференције и културног програма за наставнике и студенте наизменично једном годишње у Нишу или у Великом Трнову. Студенти основних студија Србистике и Руског језика и књижевности који уче бугарски језик на Филозофском факултету у Нишу били су гости својих колега који студирају Примењену лингвистику на Великотрновском универзитету и уче српски језик. У оквиру културног програма студенти и наставници обишли су, између осталог, великотрновске знаменитости које су повезане са српском историјом: познато брдо Царевец, где је Свети Сава боравио, и цркву у којој је Свети Сава био сахрањен. За време сарадње у Великом Трнову студенти из Ниша и Великог Трнова активно су усавршавали своје знање бугарског и српског језика.

Учесници радног састанка на Филолошком факултету у Великом Трнову у вези са наставком сарадње били су продекан за финансије Филозофског факултета Универзитета у Нишу проф. др Драган Тодоровић, управник Департмана за србистику доц. др Александра Јанић, страни лектор за бугарски језик др Валентина Седефчева, декан Филолошког факултета Великотрновског универзитета доц. др Полина Цончева, продекан доц. др Илијана Димитрова, управник Катедре за славистику доц. др Даниела Костантинова и проф. др Ценка Иванова. На састанку се разговарало и о новим могућностима за сарадњу у будућности како би се традиција очувала и даље развијала.

Научни скуп Границе у култури Бугара и Срба, одржан 19. априла 2024. године, био је двадесети по реду у оквиру сарадње двају факултета. Двојезични зборник Прошло и будуће у култури Срба и Бугара, који садржи радове са прошлогодишње конференције, представиле су др Валентина Седефчева и доц. др Александра Јанић. Присутнима су се обратили проф. др Ценка Иванова, проф. др Христо Бонџолов и проф. др Валентина Бонџолова, некадашњи страни лектори за бугарски језик на Филолозофском факултету у Нишу. Осим наставника Филозофског факултета у Нишу и Филолошког факултета у Великом Трнову, учесници конференције били су и докторанди обају факултета. У складу са традицијом, гости и домаћини сагласили су се да тема наредне конференције, која ће бити одржана у Нишу 2025. године, буде Жена у култури Срба и Бугара / Жената в културата на сърби и българи.

Сви двојезични тематски зборници могу се преузети са сајта Филолошког факултета Великотрновског универзитета, а на сајту Филозофског факултета у Нишу могу се наћи зборници чији је издавач Филозофски факултет у Нишу.