Google Translate

Победници конкурса „Филозофски аргумент који ми је променио мишљење”

Факултетска дешавања  ::  четвртак, 24.03.2022.

Жири у саставу др Иван Николић, мастер филозоф Душан Миленковић и др Растислав Динић донео је одлуку о победницима конкурса за најбољи филозофски есеј на тему „Филозофски аргумент који ми је променио мишљење“.

Прва награда припала је Анђели Вељић, ученици четвртог разреда нишке гимназије „Светозар Марковић“, другу награду освојила је Марија Крстић, ученица трећег разреда нишке гимназије „Стеван Сремац“,  док трећа награда иде у руке Јане Ранђеловић, такође ученици трећег разреда нишке гимназије „Стеван Сремац“.

По први пут, жири је одлучио да додели и награду за оригиналност, и то Мирољубу Цуровићу, ученику нишке гимназије „Стеван Сремац“.

Анђела Вељић уверљиво и аутентично описује узнемиреност и зачуђеност које је у њој изазвао сусрет са Кјеркегоровим делом „Страх и дрхтање“, те показује темељно и дубоко разумевање комплексног појма  „скока вере“  који се налази у средишту дела овог филозофа.

Марија Крстић, инспирисана славним Кантовим аргументом о просветитељству као изласку из самоскривљене незрелости, открива бројне актуелне примере ове незрелости у друштву у којем живимо и апелује на храброст да се користи сопствени разум.

Јана Ранђеловић, на трагу познате Сартрове мисли да егзистенција претходи есенцији, формулише самосвојну критику конформизма и уврежених религијских и културолошких предрасуда.

Мирољуб Цуровић у неформалном, блогерском стилу, на забаван и живописан начин, описује сусрет са филозофским аргументима у привидно баналним, свакодневним ситуацијама и разговорима.

Време и место уручења награда објавићемо накнадно. Захваљујемо се свим ученицима који су послали своје радове и позивамо их да и убудуће учествују у активностима Департмана за филозофију.