Google Translate

Наградни конкурс за есеј на немачком језику за ученике средњих школа

Факултетска дешавања  ::  уторак, 15.02.2022.

Департман за немачки језик и књижевност организује наградни конкурс за ученике средњих школа за есеј на немачком језику на тему Mein Lieblingsfantasybuch oderfilm.

Опис теме

Фантастика „сведочи о људској потреби и чежњи за чудесним и несвакодневним”[1]. Произашла је из митске свести и може се посматрати као вид бекства од друштвене стварности, али и као наратив у коме моћ уобразиље долази до пуног изражаја замишљањем другачијих светова испуњених натприродним, магичним или мистичним елементима. Обухвата разноврсну тематику и приступе (хумористична, историјска, романтична, епска, хорор, научна, урбана фантастика итд), а у комбинацији с елементима књижевности за младе у њој се обрађује и тематика сазревања, формирања идентитета, пријатељства и љубави. Немачка књижевност фантастике доживела је врхунац у делима романтичарског писца Е. Т. А. Хофмана, аутора прича као што су Златни ћуп и Крцко Орашчић и краљ мишева, чија се двестогодишњица смрти обележава 2022. године, а многе генерације су одрастале и уз светске класике фантастичне књижевности и филма као што су Хари Потер или Господар прстенова.

Опишите нам у есеју на немачком језику своју омиљену књигу или филм који се могу сврстати у фантастику. По чему се баш та књига или филм издвајају? Која је њихова порука и које теме се обрађују које су од значаја за вас лично, али и генерално за младе људе? Које особине поседују главни јунаци и како се суочавају с изазовима на свом животном путу? Да ли се поистовећујете с неким од ликова и зашто? На који начин фантастични елементи доприносе развоју радње и ликова и истицању поруке дела?

Услови и начин пријаве на конкурс

Конкурс је отворен за ученике свих средњих школа у Србији.

Пријаве на конкурс подносе се путем следећег формулара: https://forms.gle/A11vWg2XB7YGU4WT6. Пријаве садрже: (1) податке о аутору/ки есеја који се уносе директно у формулар и (2) есеј који се прилаже као Word документ. Есеји не би требало да буду дужи од 2 А4 странице (фонт Times New Roman величине 12, проред 1.5, маргине 2 cm) и у документу у коме се налазе не смеју бити наведени лични подаци, односно документ сме да садржи само наслов и текст есеја.

Рок за слање рада је 5. март 2022.

Награде

За троје првопласираних обезбеђене су награде. Сви учесници – ученици и професори немачког језика који их менторишу – добиће сертификате о учешћу.

Прва награда: екстерни хард-диск, ослобађање плаћања накнаде за полагање пријемног испита за упис на ОАС Немачки језик и књижевност, књиге и брендирани материјал Филозофског факултета у Нишу;

Друга награда: ослобађање плаћања накнаде за полагање пријемног испита за упис на ОАС Немачки језик и књижевност, књиге и брендирани материјал Филозофског факултета у Нишу;

Трећа награда: књиге и брендирани материјал Филозофског факултета у Нишу.

Рангирање и критеријуми

Радове ће прегледати и рангирати комисија у саставу: доц. др Маја Антић, доц. др Марина Ђукић Мирзајанц и мср Бранка Огњановић, а резултати конкурса ће бити објављени 15. марта 2022. год. на веб-сајту Факултета и страницама Департмана за немачки језик и књижевност на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук.

Приликом рангирања радова узеће се у обзир следећи критеријуми:

(1) Језик, стил и структура: поштовање граматичких и правописних правила, разноврсност и исправна употреба вокабулара, јасноћа у изражавању, стил и структура примерени форми есеја (увод, разрада и закључак);

(2) Идеја и аргументација: иновативност и креативност идеје, тачност наведених чињеница и добра информисаност о теми, јасна и уверљива аргументација.

Уколико имате питања и/или недоумице, можете се обратити на адресу: .

Срећно!


[1] Речник књижевних термина, 1986, Београд: Нолит, стр. 201.