Google Translate

Одржан научни скуп „Учење у пандемији – summa утисака" у организацији Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача

Факултетска дешавања  ::  недеља, 26.09.2021.

На научном скупу „Учење у пандемији – summa утисака", у организацији Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача при Филозофском факултету Универзитета у Нишу, учествовало је 70 учесника из осам земаља (из Русијe, Кинe, Аустријe, Францускe, Немачке, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије), представника девет универзитета (Тјенцинског универзитета у Кини, Кемеровског државног института културе у Русији, Универзитета у Поатјеу, Универзитета у Бечу, Софијског универзитета, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Нишу), те Института за српску културу у Приштини – Лепосавићу, Центра за проучавање језика и књижевности, пет средњих школа (Гимназије у Босилеграду, СШЦ „Милорад Влачић" у Власеници, Прве нишке гимназије „Стеван Сремац", Гимназије „Бора Станковић" у Нишу и Гимназије у Куршумлији) и једанаест основних школа (ОШ „Бранко Миљковић", ОШ „3. октобар" у Бору, ОШ „Петар Петровић Његош" у Бањој Луци, ОШ „Браћа Барух" у Београду, ОШ „Владимир Роловић" у Београду, ОШ „Вук Караџић" у Пироту, ОШ „Иван Вушовић" у Ражњу, ОШ „Иван Горан Ковачић" у Станишићу, ОШ „Бранко Радичевић" у Бољевцима и Прогару, ОШ „Миливоје Боровић" у Мачкату, ОШ „Вук Караџић" у Алексинцу).

Скуп је организован кроз два пленарна предавања и седам сесија. Проф. др Снежана Божић, први пленарни предавач, изложила је реферат „Не/искоришћени ресурси хибридне и онлајн наставе", а доц. др Тамара Костић Пахноглу, други пленарни предавач, говорила је о изазовима у настави грчког језика на Филозофском факултету Универзитета у Нишу током пандемије.

Одобрени материјали са сесија биће постављени на сајт Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача како би користили свима који и сами несебично деле своја наставничка, ученичка и истраживачка искуства. Дигитални зборник радова са научног скупа биће објављен почетком 2022. године. 

Центар за савремена филолошка проучавања младих истраживача основан је 2021. године на Филозофском факултету у Нишу са циљем повезивања младих истраживача и студената, размене искустава међу њима, популаризације филолошких истраживања и промовисања постигнућа младих филолога на пољу савремених теоријско-методолошких, аналитичких и емпиријских изучавања српског језика и страних језика, књижевности у европском и светском контексту, те научних и образовних постигнућа младих нараштаја, у чему је његова јединственост у погледу таквог деловања у оквиру образовних установа у Републици Србији. 

Информације о Центру за савремена филолошка проучавања младих истраживача могу се наћи на сајту Филозофског факултета у Нишу, на Филоблогу и на друштвеним мрежама.