Google Translate

Победници књижевног конкурса поводом Светског дана књиге 2021.

Вести  ::  понедељак, 24.05.2021.

У организацији Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу, поводом Светског дана књиге, покренут је књижевни конкурс за најкреативније писано и писмено решење употребе низа речи смирај, повезивање, пролеће, загрљај, драма, сећање, прогонити, успомене, миш, небо, Јуда, превише. Конкурс je подстакао велики број средњошколаца свих узраста из Ниша, Београда, Земуна, Сечња, Апатина, Сомбора, Љубовије, Смедеревске Паланке, Ужица, Коцељеве, Шапца, Крагујевца, Крушевца, Варварина, Параћина, Куршумлије, Прокупља, Књажевца, Лесковца, Власотинца, Приштине да свој доживљај изабраног низа речи преточе у књижевне форме са ограничењем од 500 речи. Стигле су песме, поезија у прози, кратке приче, цртице, анегдоте, драмолети, укупно њих 54.

Трочлани жири чиниле су доц. др Кристина Митић, доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић и др Јелена Младеновић, предавачи на Департману за србистику Филозофског факултета у Нишу. Након пажљивог читања пристиглих радова, жири је одлучио да награди кратку причу Ане Марјановић, матуранткиње Гимназије у Крушевцу, првом наградом, другу награду за прозу добиће Анђела Кркић, матуранткиња из Варварина, која је писала под менторством предметног наставника Зорице Дамњановић, а биће додељене и две треће награде ‒ за поезију Анђели Стевановић и за кратку причу Катарини Рајчић, ученици другог разреда Гимназије у Крушевцу, која је писала под менторством предметног наставника Неле Милојевић.

Прво место: Ана Марјановић, „Из рупе”

            Награда обухвата: екстерни хард-диск, ослобађање плаћања накнаде за полагање пријемног испита, промо-материјал, књиге у издању Филозофског факултета у Нишу и Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша.

Друго место: Анђела Кркић, „Јеванђеље по Јуди”

            Награда обухвата: ослобађање плаћања накнаде за полагање пријемног испита, промо-материјал, књиге у издању Филозофског факултета у Нишу и Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша.

Треће место: Анђела Стевановић, „Теби”

            Награда обухвата: промо-материјал, књиге у издању Филозофског факултета у Нишу и Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша.

Треће место: Катарина Рајчић, „Отров за мишеве”

            Награда обухвата: промо-материјал, књиге у издању Филозофског факултета у Нишу и Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша.

Ове четири средњошколке издвојиле су се особитим талентом, јасно уочљивим читаоцу њихових текстова; реч је o надахнутом приступу са јасном поетизацијом свих речи у задатом оквиру, као и о универзалности задатог низа у животу човека. Ученице добро владају језичким средствима, стварајући прочишћени и стишани, али покретачки, литерарни израз. Награђени радови, као и низ ненаграђених, али вредних, радова, у договору са њиховим ауторима, наћи ће се на Филоблогу, блогу нашег факултета. Жеља Филозофског факултета у Нишу је да и на овај начин отвори своја врата свим средњошколцима жељним знања из области друштвених и хуманистичких наука.

Награђени средњошколци биће путем мејла обавештени о начину уручења награда.

Честитамо победницима!